У Саудівській Аравії скасують 35-річну заборону на роботу кінотеатрів

Влада сподівається, що це допоможе розвинути економіку країни

Влада Саудівської Аравії оголосила, що в 2018 році скасує заборону на роботу кінотеатрів, що діяв з 1980-х років. Його ввели в рамках переходу на більш консервативну форму ісламу і посилення заборон.

Міністр інформації та культури Саудівської Аравії Аввад Алаввад  оголосив, що перші кінотеатри планується відкрити в березні наступного року. За його словами, відкриття кінотеатрів стане переломним моментом у розвитку економіки країни і посприяє її росту і різнобічному розвитку.

Зняття заборони на кінотеатри є частиною програми соціальних і економічних реформ, яку реалізує принц Мухаммед ібн Саламан. Вона спрямована на «стимуляцію відкритої і багатої внутрішньої культури саудитів».

Уряд Саудівської Аравії вважає, що відкриття кінотеатрів привнесе в казну понад 90 мільярдів ріялів (24 мільярди доларів), а також створить більше 30 тисяч робочих місць до 2030 року. До цього часу в королівстві планують побудувати 300 кінотеатрів.

Невідомо, чи будуть кінотеатри розділені на чоловічі, жіночі та сімейні зони. Також поки не зрозуміло, чи дозволять показувати в кіно американські або індійські фільми і як стрічки будуть проходити цензуру.

У Саудівській Аравії не заборонено показувати і дивитися фільми на супутниковому телебаченні. Багато також подорожують в сусідні країни, щоб сходити в кінотеатр. При цьому, незважаючи на відсутність кінотеатрів, початківці-кінорежисери часто отримують підтримку уряду. Багато робіт показують на кінофестивалях в інших країнах.

Після призначення влітку 2017 року принца Мухаммеда ібн Саламано країна також зняла заборону на водіння автомобілів для жінок. Відповідний документ повинні прийняти в червні 2018 року.