Золота жила. Росія визначила галузь, яка найшвидше зростала у перший рік пандемії

На тлі пандемії в Росії процвітає сектор ритуальних послуг
Фото з відкритих джерел

У 2020 році російський сектор послуг на тлі пандемії коронавірусу пережив максимальне падіння за всю історію, проте два напрямки опинилися в плюсі. Лідером за зростанням доходів стали ритуальні послуги, +3,8%. Про це повідомляють російські аналітичні видання.

Лідерство ритуальних послуг можна пояснити високою смертністю, яку зафіксував Росстат. За даними відомства, в минулому році вона зросла на 18%, досягнувши рекорду 2005 року - 2,124 млн осіб. Темпи зростання стали рекордними з 1947 року. У грудні у РФ зафіксовано максимальний рівень смертності з 1933 року. Природний спад населення в 2020 році склав 688,7 тисячі осіб, в два рази більше, ніж роком раніше.

У грудні минулого року член комітету Держдуми по транспорту і будівництва Антон Жарков вніс законопроєкт, який повинен здешевити надання ритуальних послуг для населення. Він вважає, що підвищення держконтролю призведе до зростання конкуренції, а вона посприяє зниженню вартості похорону.

Слідом за ритуальними в «плюсі» послуги пошти і кур'єрів, які виросли на 3,6%.

Також непогано себе почували комунальні послуги (всього лише -4%), житлові (-4,8%), телекомунікаційні (-5%).

А ось обсяг платних послуг в організацій культури РФ обвалився на 53%, послуг в сфері туризму - на 52%, у транспорту – на 39,1%, у готелів – на 35,1%, послуги фізичної культури і спорту – на 32,6%.

До слова, масова вакцинація від коронавірусу в Росії почалася з 18 грудня, однак для категорій громадян з груп ризику щеплення було доступне з 5 грудня. Щеплення роблять в основному двокомпонентною вакциною «Супутник V».

Кремль повідомив, що президент Росії Володимир Путін зробив щеплення від коронавірусу російською вакциною у вівторок, 23 березня, але свідчень цьому нема