Вибори у Молдові: Медведчука потішіло лідерство проросійського кандидата

Вибори у Молдові: Медведчука потішіло лідерство проросійського кандидата
Вибори у Модові

Медведчук прокоментував результати першого туру президентських виборів в Молдові

Оскільки Молдова є парламентською республікою, а вибори президента не тягнуть за собою зміну уряду, в разі обрання на пост глави держави соціаліста Ігоря Додона він не отримає достатньо правових важелів, щоб змінити курс парламенту. Так Віктор Медведчук прокоментував результати першого туру президентських виборів в Молдові.

При цьому він допускає, що всенародний мандат довіри може стати тим імпульсом, який призведе до дострокових парламентських виборів в країні.

«Підтримка виборцями лідера молдавських соціалістів свідчить, перш за все, про те, що народ вже дав оцінку наслідкам Угоди про асоціацію з ЄС, яку влада Молдови уклала одночасно з Україною - 27 червня 2014 року. Але, на відміну від України, процес ратифікації договору з Молдовою в ЄС завершено. Крім того, останні роки в Молдові були мирними, а придністровська проблема не тягне військових витрат, порівнянних з українськими. Тому в Молдові ті тенденції, які останнім часом спостерігаються в економіці країни, - це ще більшою мірою, ніж в Україні, результат асоціації з ЄС », - вважає Медведчук.

Лідер «Українського вибору - Права народу» також додав, що за підсумками 2015 року ВВП Молдови знизився на 0,5%, тоді як в 2013-му зростання склало 9,4%, а в 2014-му - 4,6%.

«Інфляція в 2015-му склала 13,6% - це майже в три рази більше, ніж роком раніше. Курс національної валюти - молдавської леї - по відношенню до долара за 2015 рік знизився практично на 22%, а з моменту підписання Угоди про асоціацію з ЄС - майже в 1,5 рази. Дуже часто девальвація національної валюти веде до зростання експорту, але у випадку з Молдовою і цього не сталося: в 2015-му експорт скоротився на 15,9%, зокрема, в ЄС - на 2,3%. Тобто, по суті, відкриття європейських ринків не відбулося. При цьому імпорт перевищує експорт удвічі. Платіжний баланс виправляється в основному завдяки переводам більш ніж мільйона заробітчан, причому більшість їх, як і раніше, працює в Росії. Безвізовий режим, який став діяти для Молдови ще з весни 2014 року, цих пропорцій не змінив, адже він стосується короткострокових поїздок, а не трудової міграції », - підкреслив Медведчук.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: