Власники єврооблігацій «Приватбанку» можуть спробувати відсудити в України $600 млн

Власники єврооблігацій «Приватбанку» можуть спробувати відсудити в України $600 млн

Списання боргів «Приватбанку» державою вступає у протиріччя із англійським правом, зазначає експерт

Утримувачі єврооблігацій націоналізованого «Приватбанку» можуть через суд вимагати від держави, яка тепер є власником банку, повернення 600 млн доларів разом з процентною ставкою.

Про це в ефірі Громадського розказав фінансовий аналітик ICU Михайло Демків.

Як пояснив аналітик, такі цінні папери, які є свого роду борговими зобов’язаннями, випущені згідно англійського законодавства і торгуються за межами України.

«Нацбанк та Мініфін вважають, що левова частка цих цінних паперів перебувала у власності колишніх акціонерів «Приватбанку». Але проблема полягає в тому, що українське законодавство в даному випадку конфліктує з українським», – сказав він.

Демків вважає, що серед утримувачів цих єврооблігацій можуть бути не тільки пов’язані з банком особи. І саме тому списання боргів «Приватбанку» державою вступає у протиріччя із англійським правом.

«Вони, безумовно, вимагатимуть повернення цих 600 млн доларів разом з процентною ставкою в України, яка стала власником банку. І власники цих єврооблігації будуть за допомогою хороших і, вочевидь, дорогих юристів доказувати, що держава має повісити ці 600 млн доларів на шию платників податків», – підсумував він.

Нагадаємо, 18 грудня уряд України схвалив рішення про націоналізацію Приватбанку

Передбачається, що держава в особі Міністерства фінансів України стане власником 100% акцій банку. Вона гарантує безперебійне функціонування цієї установи та збереження коштів її клієнтів.

Приватбанк очолить колишній міністр фінансів та один із топ-менеджерів банку у 1990-х роках Олександр Шлапак

Уряд виділить гроші з державного бюджету для стабілізації Приватбанку. Після стабілізації банк буде продано.

НБУ надав Приватбанку 15 млрд гривень на поповнення банкоматів.

Аудит націоналізованого Приватбанку вже почався. 

З 21 грудня Приватбанк здійснює всі операції з рахунками юридичних осіб та суб'єктами господарювання, а також обслуговував фізичних осіб у звичайному режимі, без обмежень. 

Читайте також статті «Главкома» «Торги йшли до останнього». Як забирали банк Коломойського» та «Кому винен, усім пробачаю». Феномен бізнесмена Коломойського»

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: