Фармацевтична мафія, або Чому у нас ліки дорожчі ніж в Європі

Недавно голова Держслужби з лікарських засобів Соловйов заявив пресі, що 90% всіх лікарських засобів в Україну постачають п’ять основних імпортерів.

Недавно голова Держслужби з лікарських засобів Соловйов заявив пресі, що 90% всіх лікарських засобів в Україну постачають п’ять основних імпортерів. У мене зразу виникають питання, що це за п’ять дистриб'юторів, і де вони зареєстровані – в Україні чи інших країнах світу (або офшорних зонах)? Попросив Соловйова надати перелік усіх ліків, які імпортуються в Україну, із вказівкою країни походження та назви фармацевтичної компанії.

Потім звернуся в ці компанії, щоб з’ясувати ціни, за якими вони продають препарати, і порівняю цінами, за які продукція імпортується в Україну.

Взагалі, де гарантія, що дистриб’ютори (тим більше, якщо вони з офшорів) закуповують ліки безпосередньо у виробника, а не у фірми, яка займається фальсифікатом? Що заважає Україні купувати лік безпосередньо у виробника? Це б і унеможливило ввезення фальсифікату, і знизило високі ціни на імпортні ліки. Бо чомусь виходить, що ціна на імпортовану лікарську продукцію в Україні набагато вища за ціну в країнах Євросоюзу. Перевірено на власному досвіді.

І ще – як пояснити такий факт: на сайті виробника ліків вказано, що продукція випускається тільки в упаковці по 20 таблеток, а в наших аптеках продається упаковка з 10 таблетками? Хіба це не шахрайство?

Я не розумію, що заважає Держслужбі з лікарських засобів нормально й ефективно працювати. Ну, є ж речі, на яких не можна наживатися, має бути якась мораль.

Попросив Соловйова роз’яснити, що особисто він зробив для знищення корупційних схем при купівлі імпортних ліків препаратів. Чекаю на відповідь…