Геннадій Москаль Ексголова Закараптської ОДА

Фармацевтична мафія, або Чому у нас ліки дорожчі ніж в Європі

Недавно голова Держслужби з лікарських засобів Соловйов заявив пресі, що 90% всіх лікарських засобів в Україну постачають п’ять основних імпортерів.

Недавно голова Держслужби з лікарських засобів Соловйов заявив пресі, що 90% всіх лікарських засобів в Україну постачають п’ять основних імпортерів. У мене зразу виникають питання, що це за п’ять дистриб'юторів, і де вони зареєстровані – в Україні чи інших країнах світу (або офшорних зонах)? Попросив Соловйова надати перелік усіх ліків, які імпортуються в Україну, із вказівкою країни походження та назви фармацевтичної компанії.

Потім звернуся в ці компанії, щоб з’ясувати ціни, за якими вони продають препарати, і порівняю цінами, за які продукція імпортується в Україну.

Взагалі, де гарантія, що дистриб’ютори (тим більше, якщо вони з офшорів) закуповують ліки безпосередньо у виробника, а не у фірми, яка займається фальсифікатом? Що заважає Україні купувати лік безпосередньо у виробника? Це б і унеможливило ввезення фальсифікату, і знизило високі ціни на імпортні ліки. Бо чомусь виходить, що ціна на імпортовану лікарську продукцію в Україні набагато вища за ціну в країнах Євросоюзу. Перевірено на власному досвіді.

І ще – як пояснити такий факт: на сайті виробника ліків вказано, що продукція випускається тільки в упаковці по 20 таблеток, а в наших аптеках продається упаковка з 10 таблетками? Хіба це не шахрайство?

Я не розумію, що заважає Держслужбі з лікарських засобів нормально й ефективно працювати. Ну, є ж речі, на яких не можна наживатися, має бути якась мораль.

Попросив Соловйова роз’яснити, що особисто він зробив для знищення корупційних схем при купівлі імпортних ліків препаратів. Чекаю на відповідь…

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: