Дефіцит вітаміну Д: симптоми, причини та лікування

Нестача вітаміну може призвести до суттєвих проблем зі здоров’ям
фото з відкритих джерел

Як визначити нестачу та нормалізувати рівень вітаміну Д в організмі?

Багато людей вважає, що для поповнення організму вітаміном D достатньо просто проводити більше часу на сонці та їсти певні продукти. Але чи дійсно все так просто, як здається на перший погляд?

Що таке вітамін Д?

Вітамін D – це жиророзчинний вітамін, від якого залежить рівень кальцію та фосфору в крові

Вітамін Д – це жиророзчинний вітамін, що впливає на імунітет, розвиток м'язів та кісток, нервової системи та інших систем. Його також позначають, як 25-Гідроксивітамін Д (25(OH)D. 

Вітамін Д відповідає за рівень кальцію та фосфору в крові, регулюючи їхнє поглинання з кишечника та використання в організмі. Від нього залежить зокрема і ментальне здоров’я, і вуглеводний обмін, а отже дисбаланс цього вітаміну може навіть призвести до розвитку діабету. 

Для людського організму вітамін Д особливо важливий в двох формах: вітамін D2 (ергокальциферол) та D3 (холекальциферол). Вітамін D2 можна отримати з продуктів рослинного походження, а от D3 синтезується в шкірі людини під впливом UV-світла, а також може бути отриманий з деяких харчових джерел тваринного походження.

Загалом, обидві форми вітаміну D2 та D3, мають схожі біологічні функції, головна різниця між ними переважно в джерелі отримання.

Для чого потрібен вітамін D?

Вітамін D необхідний для здоров'я кісток, імунної системи та всього організму

Вітамін Д бере участь у регуляції багатьох інших біохімічних процесів, таких як синтез білків, робота м'язів, регуляція ендокринних процесів та інші. Простіше кажучи, ця речовина виконує одразу кілька життєво важливих функцій:

  • формування скелету та м’язів;
  • регулює баланс кальцію, магнію, фосфору та цинку;
  • зміцнює захисні сили організму;
  • бере участь у метаболічних процесах;
  • нормалізує роботу нервової системи.

Без нього не будуть повноцінно проходити важливі біохімічні реакції організму, зокрема обмін кальцію та фосфору та магнію. Вітамін Д активує синтез білків в кишківнику, які допомагають всмоктувати кальцій з їжі до крові, стимулює діяльність остеобластів (клітин, що будують кісткову тканину). 

Взагалі, вітамін Д має вплив чи не на всі клітини, адже здатен напряму зв’язуватись з ДНК, регулюючи таким чином роботу понад 200 генів. 

Яка норма вітаміну Д?

Для того, щоб вітамін D повноцінно виконував ті функції, які має виконувати, потрібна достатня його концентрація. Зазвичай рівень вітаміну D в крові вимірюється в наномолях на літр (нмоль/л) або нанограмах на мілілітр (нг/мл). 

Відповідно, достатній рівень вітаміну Д в крові, це коли він сягає від 50 до 125 нмоль/л (20-50 нг/мл). Усе що нижче цієї норми є дефіцитом:

  • Недостатній рівень – 30-50 нмоль/л.
  • Легкий дефіцит – менше 20 нмоль/л.
  • Помірний дефіцит – менше 10 нмоль/л.
  • Важкий дефіцит – 5 нмоль/л.

Дефіцит вітаміну D часто буває причиною різних проблем зі здоров'ям, таких як остеопороз, м'язова слабкість, погіршення імунної системи та інші.

Які симптоми дефіциту вітаміну D?

Випадіння волосся – одна із ознак дефіциту вітаміну D

Дефіцит 25-гідроксивітаміну Д завдає досить сильної шкоди здоров'ю. Навіть невелика нестача цієї речовини вже дуже сильно відчувається на загальному самопочутті. Основними симптомами дефіциту вітаміну Д є: 

  • слабкість м'язів та загальне відчуття втоми;
  • повільне загоєння ран;
  • випадіння волосся;
  • біль у кістках та суглобах, зокрема в спині;
  • проблеми зі сном, зокрема збої циркадних ритмів, безсоння;
  • депресія та загальне погіршення настрою;
  • послаблення захисних функцій імунної системи.

Не говорячи вже про більш серйозні прояви дефіциту, зокрема гіпокальціємія та гіпофосфатемія, рахіт, остеомаляція та інші небезпечні патології.

До чого призводить дефіцит вітаміну Д?

Остеопороз – одна із патологій, яку спричиняє нестача вітаміну Д

Дефіцит вітаміну Д в організмі може призводити до гіпокальціємії, тобто коли кальцій не засвоюється в кров. А це вже призводить до вторинного гіперпаратиреозу, тобто паращитоподібні залози починають брати функцію регуляції кальцію на себе, що перевантажує їх. Нестача вітаміну призводить до таких захворювань, як:

  • Остеопороз. Це стан, при якому кістки стають слабкими та ламкими (пористими), що збільшує ризик переломів та тріщин.
  • Рахіт. Недостатня мінералізація кісток у дітей, через що вони стають крихкими та неправильно розвиваються.
  • Остеомаляція. Те саме, що і рахіт, тільки у дорослих. кістки стають м'якими, слабкими і крихкими, що збільшує ризик виникнення переломів та інших ускладнень.
  • М'язова слабкість. Без достатнього рівня вітаміну D, м’язи втрачають еластичність і силу, що помітно навіть за мінімальних навантажень.
  • Загроза серцево-судинних захворювань. Недостатній рівень вітаміну Д пов'язаний зі збільшеним ризиком розвитку серцево-судинних захворювань, таких як гіпертонія та інсульт.
  • Погіршення імунної системи. Вітамін Д впливає на функціонування імунної системи. Його недостатній рівень посилює схильність до інфекцій та імунних порушень.
  • Погіршення настрою та психічних станів. Вітамін Д бере участь у перетворенні поживних речовин в енергію. Коли цей процес сповільнюється, виникає хронічна втома.

Деякі дослідження показують також, що дефіцит вітаміну D може збільшити ризик розвитку деяких видів раку, аутоімунних захворювань та інших хронічних патологій.

Хто знаходиться в групі ризику дефіциту вітаміну Д?

Літні люди – одна з груп ризику дефіциту вітаміну Д

Дефіцит вітаміну Д є глобальною проблемою людства, адже гостру недостатність цієї речовини має наразі близько 1 млрд людей на планеті. В той час, як нестачу вітаміну Д мають близько половина населення. Найчастіше нестача вітаміну зустрічається серед таких груп людей, як:

  • Темношкірі. Вони мають природний захист від ультрафіолетових променів, що ускладнює синтез вітаміну Д.
  • Літні люди. Їх шкіра стає менш чутливою до синтезу вітаміну D, а також може зменшуватися здатність кишечника до всмоктування цього вітаміну.
  • Пацієнти з хворобою Крона або целікалію. Ці проблеми можуть ускладнювати всмоктування вітаміну Д з їжі.
  • Вагітні жінки. Через те, що вагітність підвищує потребу у вітаміні Д, буває, що досить складно досягти рівня норми в організмі.

Ще фактором виникнення дефіциту виступає мінімальне перебування на сонці, нічні зміни, недостатнє споживання риби або молочних продуктів, операції на шлунку, прийом статинів та стероїдів. 

Як дізнатися чи є у вас дефіцит вітаміну Д

Для визначення рівня вітаміну Д в крові потрібно здати кров на аналіз

Найоб’єктивніший та найнадійніший спосіб точно визначити рівень вітаміну – це здати аналізи на рівень цієї речовини в крові. В лабораторіях пропонують цю послугу як «Загальний Вітамін D (25-Гідроксивітамін D)». 

В деяких випадках лікар може додатково призначити аналіз на визначення загального рівня кальцію. 

Профілактика дефіциту вітаміну Д

Сонячні ванни дуже добре сприяють природному синтезу вітаміну D в шкірі

Навіть незначний дефіцит вітаміну D здатен призвести до остеопорозу. Тому аби вберегти себе від проблем зі здоров’ям, достатньо дотримуватися основних правил: 

  1. Частіше перебувати на сонці, зокрема достатньо 10-15 хвилин між 10:00 та 15:00, особливо в період з квітня по жовтень, коли УФ-індекс досягає другого рівня, шкіра має можливість синтезувати достатню кількість вітаміну Д.
  2. Дотримуватися збалансованого раціону, зокрема вживати продукти, в яких міститься вітамін D.
  3. Приймати препарати з вітаміном Д: вітаміни, біодобавки тощо.

Дітям до 3 років рекомендовано навіть давати вітамін Д цілорічно: і влітку, і взимку.

В яких продуктах є вітамін D?

Сонячні ванни не зможуть повною мірою поповнити запаси вітаміну. По-перше, не можна перебувати під сонячни занадто довго, по-друге — взимку індекс UV занадто низький, щоб синтезувати його в шкірі. Тому потрібно також споживати продукти рослинного та тваринного походження, які містять вітаміни D2 та D3:

  • жирна риба: лосось, сардина, макрель, оселедець, скумбрія і тріска;
  • яйця (особливо багато вітаміну міститься в жовтках);
  • харчові продукти, збагачені вітаміном D: молоко, соки, каші та збагачені зернові продукти;
  • гриби;
  • печінка яловича.

Варто зазначити, що рослинні джерела вітаміну Д можуть містити менше цього вітаміну порівняно з продуктами тваринного походження, і їх споживання часто буває недостатнім для задоволення потреб організму. Тож, якщо ви вегетаріанець або веган, важливо збалансувати свою дієту та можливо врахувати додатковий прийом вітамінних препаратів під керівництвом лікаря. 

Добова доза вітаміну Д

Добова норма вітаміну D позначається в мікрограмах та міжнародних одиницях (МОД) та варіюється залежно від віку, статі та інших факторів. Відповідно, середня добова норма споживання вітаміну Д визначається наступним чином:

  • немовлята – 10 мкг (400 МО);
  • діти від 1 до 3 років – 15 мкг (1000 – 1500 МО);
  • дорослі – 20 мкг (1000-2000 МО).

У зимовий період дозу вітаміну Д можна збільшити. Дозу визначає ваш лікар, враховуючи результати аналізів, стан здоров'я, вік, стать та індекс маси тіла.

Передозування вітаміном D

Варто з проконсультуватися з лікарем, перед тим, як приймати вітамін

Як і з усім в природі, з вітаміном Д потрібно дотримуватися балансу, тобто уникати як дефіциту, так і надлишку. Передозування вітаміну D (відоме як гіпервітаміноз D) нерідко призводить до важких наслідків для здоров’я:

  1. Надмірне відкладення кальцію в кістках, м'язах, суглобах і органах, таких як серце і нирки. Це може спричинити утворення каменів у нирках, кісткові руйнування та інші проблеми.
  2. Пошкодження нирок, оскільки вони відповідають за виведення вітаміну D та кальцію з організму.
  3. Порушення серцево-судинної системи: зокрема ритму серця, підвищення артеріального тиску та інші проблеми з серцево-судинною системою.
  4. Інші симптоми: зокрема нудота, блювота, діарея, загальна слабкість, головний біль, подразнення нервової системи та інші.

Тому варто пам'ятати, що дозування вітаміну D підбирається індивідуально лікарем після здачі аналізу на 25-Гідроксивітамін D (25(OH)D), залежно від ступеня дефіциту вітаміну Д. Тривалі та неконтрольовані прийоми великих доз вітаміну Д можуть бути токсичними та шкідливим для здоров'я!

Читайте також: Загальний аналіз крові. Скільки коштує і чи потрібно доплачувати за ручну формулу?