Кір прогресує. Інфекціоніст закликала батьків, які не вакцинують свої дітей опам’ятатися

Дребот стверджує, що в усьому світі, коли відбувається спалах інфекційної хвороби, починається негайна вакцинація

«Це ознака катастрофи, сигнал про те, що ми перейшли червону межу», - говорить лікар

Лікар-імунолог Надія Дребот в інтерв’ю «Главкому» заявила, що захистити дітей і дорослих від кору можна тільки за допомогою щеплення.

За словами медика, на сьогодні у зв’язку з незначною кількістю щеплених - кір домінує і прогресує, бо колективний імунітет українців дуже слабкий.

«Зараз є випадки, коли дитина заразилась кором під час пологів від мами, яка була нещепленою. Таких нещеплених мам, на жаль, багато. Це ознака катастрофи, це сигнал про те, що ми перейшли певну червону межу і нам потрібно опам’ятатися і вакцинувати дітей, робити ревакцинацію за потреби дорослим, інакшого способу захиститися немає», - запевняє лікар-імунолог.

Дребот стверджує, що в усьому світі, коли відбувається спалах інфекційної хвороби, починається негайна вакцинація.

«А у нас захоплюються думками «експертів» – людей, які можливо, і мають певні наукові звання, можливо навіть є інфекціоністами, але вакцинація не є їхньою профільною діяльністю, у них не може бути фахової думки», - говорить лікар.

Медик говорить, що коли відсоток вакцинованих людей низький, то вірус вражає циклічно спочатку – дітей, потім перекидається на дорослих, наступний цикл – на немовлят.

«Інфекційний процес сам по собі циклічний, і певні цикли у кору справді є. Але там, де охоплення вакцинацією населення вище 97%, там немає цієї циклічності, бо немає випадків кору», - наголошує Дребот.

 «Захищає тільки вакцинація. Так, вона не дає стовідсоткової гарантії, що людина не захворіє, але обумовлює легкий перебіг хвороби. Якщо щеплено мільйон людей, то хороша імунна відповідь буде у 97%, а це 970 тис. людей. Ще у 3% вакцинованих цієї відповіді може не бути – це 30 тис. Але ці люди будуть захищені колективним імунітетом, і якщо вони захворіють, то не на важку форму», - говорить лікар.

Дребот зазначає, що наразі у ситуації з вакцинацією здається, що українці, які не щеплюють дітей, втратили інстинкти самозбереження.

«Так, на шляху до щеплення виникає багато проблем: не завжди є доступ до якісної послуги, але якщо задатися метою, то все реально. Якісної трикомпонентної вакцини КПК (проти кору, паротиту, краснухи, - «Главком») повно», - впевнена лікар. Вона додає, що, зокрема, наслідки від захворювання краснухою, скажімо, для вагітних – це немовля зі страшними вадами розвитку.

«А паротит - його у народі називають свинкою - небезпечний для хлопчиків, бо ж може стати причиною чоловічого безпліддя», - нагадує лікар-імунолог Надія Дребот.

Як повідомлялося, МОЗ било на сполох - наближається епідемія дифтерії, і всі мають терміново вакцинуватися.