Вакцинація проти грипу. Усе, що ви хотіли знати

Здоров’я нації
Вакцинація проти грипу. Усе, що ви хотіли знати
Вакцинація є найефективнішим методом профілактики грипу

Епідемічний сезон розпочався. МОЗ рекомендує зробити щеплення. Його вартість в межах 400 грн

З 1 жовтня Центр громадського здоров’я Міністерства охорони здоров’я відновив моніторинг ситуації із захворюваністю на грип та ГРВІ. За перший тиждень спостережень зареєстровано більше 142 тис. випадків захворювань на ГРВІ. «Це не епідемічні показники, але захворюваність починає зростати», - зазначає генеральний директор Центру Володимир Курпіта і додає, що наразі немає жодного клінічно підтвердженого випадку грипу, однак епідемія буде – як і щороку.

За словами Курпіти, найефективніший метод профілактики грипу – вакцинація. В Україні вже є у продажі необхідні препарати. «Протягом найближчих тижнів надійдуть 350 тис. доз», - поінформував чиновник.

Кожні півроку Всесвітня організація охорони здоров’я прогнозує, яких штамів грипу очікувати у Південній або Північній півкулі та дає рекомендації, яким має бути склад вакцин. Тож препарати цього року за складом відрізняються від рекомендованих минулорічних.

Південнокорейська та французька вакцини

Цього року українцям будуть доступні дві вакцини проти грипу:

  • чотирикомпонентна «Ваксігрип Тетра», виробник Франція, орієнтовна вартість – 350 грн;
  • трикомпонентна «Джісі Флю», виробник Південна Корея, орієнтовна вартість – 250 грн.

Південнокорейська вакцина «Джісі Флю»Південнокорейська вакцина «Джісі Флю»

Яка краща? Як пояснив генеральний директор Центру громадського здоров’я, ефективні обидві. «ВООЗ зроблено прогноз щодо трьох вірусів, які будуть циркулювати у Північній півкулі: вірус групи А Мічіган (H1N1), вірус групи А Сінгапур (H3N2), вірус групи В Колорадо. Всі ці три штами є компонентами обох вакцин: і південнокорейської, і французької. Але на додачу до цього французький виробник вирішив додати ще й вірус групи А Пхукет», - зазначив він.

Курпіта також підкреслив, що всі вакцини, які постачаються в Україну, проходять додаткові випробування у лабораторії контролю якості імунобіологічних препаратів Державного експертного центру, їх також суворо контролює Держлікслужба.

За даними МОЗ, у минулому епідсезоні в Україні було зафіксовано сім летальних випадків від грипу. Жоден із цих пацієнтів не був щеплений від грипу.

Кому варто зробити щеплення

Насамперед вакцинуватися рекомендовано людям, які входять до групи ризику щодо захворюваності на грип, а це:

  • медпрацівники
  • вчителі
  • діти до 5 років
  • вагітні
  • літні люди, старше 60 років
  • пацієнти з хронічними захворюваннями
  • всі, хто працює в місцях скупчення людей

Загалом у групі ризику, за оцінками Центру громадського здоров’я, десь 13,5 млн українців.

«Хочу нагадати, що грип і застуда – це різні захворювання. Вакцинація не захищає від застуди, вона захищає від грипу, який характеризується раптовим підвищенням температури, головним болем, можливістю розвитку ускладнень у вигляді пневмонії або менінгіту. Дуже часто українці розказують, мовляв, «я щепився, а потім захворів». Це означає, що захворів, напевно, не грипом, а ГРВІ», - зауважив генеральний директор Центру.

За словами Курпіти, робити щеплення рекомендується вагітним у другому та третьому триместрах, оскільки у такому разі мама захищає не тільки себе, а й свого майбутнього малюка.

У ЦГЗ наголошують: вакцинація є корисною ще й з економічної точки зору. Так, симптоматичне лікування грипу може обійтися хворому від 420 до 2800 грн. Тоді як вакцина коштує до 400 грн.

«У себе в Центрі ми забезпечуємо вакцинацію співробітників. Відсьогодні і до наступного тижня вакцинація буде зроблена для більшості працівників», - додав гендиректор установи.

Кому не можна вакцинуватися від грипу

Повний перелік протипоказань в інструкції до препаратів. До безумовних протипоказань відносяться:

  • гіперчутливість до будь-якого з компонентів вакцини. Насамперед йдеться про наявність алергічної реакції на куряче м'ясо або яйця, оскільки вакцина виробляється на курячих ембріонах.
  • недостатня вага тіла;
  • гості хвороби та підвищена температура – вище 38 градусів тощо.

«Перед тим, як ухвалити рішення про вакцинацію, необхідно проконсультуватися із лікарем. Приміром, може йтися про несумісність вакцини із ліками, які вживає пацієнт», - зазначили в Центрі громадського здоров’я.

Як правильно вакцинуватися

Фахівці підкреслюють: аби щеплення було безпечним, потрібно обов’язково дотримуватися певних правил.

1. Перед тим, як іти до аптеки по препарат, необхідно звернутися до свого сімейного лікаря: лише він може адекватно оцінити ваш стан здоров’я та наявність протипоказань для вакцинації.

2. Під час транспортування препарату з аптеки у місце, де вам робитимуть вакцинацію, необхідно зберегти її температуру, не дати препарату нагрітися. «Наразі у мережевих аптеках, до яких поступила вакцина, не потрібно купувати спеціальну сумку – її можна отримати в оренду за невеликий завдаток, але потім її треба повернути. Мережеві аптеки забезпечені такими сумками», - зазначив Курпіта.

Після придбання вакцини в аптеці треба зберігати чек – він необхідний для визначення точної дати та часу придбання.

3. Процедуру вакцинування треба здійснювати лише у кабінетах щеплень або у кабінетах сімейних лікарів, або ж у виїзних медкабінетах (під час масового вакцинування співробітників організацій).

4. Факт вакцинації необхідно зафіксувати у медичній картці.

Після щеплення імунітет формується протягом 7-10 днів. Існує міф, що робити щеплення від грипу можна тільки на початку епідсезону. Це не правда. У Центрі громадського здоров’я стверджують: вакцинуватися можна протягом усього епідсезону (він триває умовно з 1 жовтня по 1 травня, - «Главком»), оскільки зазвичай протягом усього сезонного підвищення захворюваності грип «накриває» Україну у дві, інколи - у три хвилі. Перший пік захворюваності зазвичай припадає на початок грудня, але не завжди цей тренд зберігається.

«Перша виникає до нового року, друга – наприкінці січня. Якщо ви зараз не ухвалите рішення про вакцинацію, ви можете зробити щеплення і пізніше. Імунітет, який формують вакцини, триває 6-8 місяців, він захищає весь епідсезон», - зазначив Володимир Курпіта. Його порада: звісно, краще зробити щеплення на початку епідсезону, щоб бути захищеним триваліший час. Разом із тим ефективність від вакцинації не залежить від часу, коли зроблено щеплення.

В Україні вакцинація від грипу не є обов’язковою, через це не так багато українців користувалися такого послугою. Найвищі показники були зафіксовані в період епідсезону 2013-2014 рр. та у минулому, 2017-2018 рр. Тоді вакцинацією було охоплено 0,5%.

«Це дуже мало. Ми б хотіли, щоб у поточному епідсезоні вперше вакцинувалися від грипу 1% населення», - прокоментували ситуацію у МОЗ.

Не треба чекати 2-3 місяці після ГРВІ, щоб зробити щеплення. Якщо ви зараз надумали вакцинуватися, але у вас, наприклад, нежить, можна почекати 3-4 дні і після його припинення і відразу зробити щеплення.

Де можна вакцинуватися

Якщо ж вам не хочеться самостійно купувати препарат, нести його у термосумці до кабінету щеплень чи сімейного лікаря, потім знову іти в аптеку – повертати сумку, - ви можете зробити щеплення у приватній клініці. Державні поліклініки такі щеплення не роблять. Принаймні, поки що.

Приватні заклади вже мають вакцини. Однак коштувати це буде вдвічі дорожче. Приміром, у «Добробуті» та «Борисі» зробити щеплення можна лише після платної консультації лікаря. Коштує цей пакет послуг 750 грн. У клініці «Оберіг» можна зробити щеплення від грипу без попередньої консультації лікаря, та це теж вийде дорожче, ніж придбання в аптеці: «Джісі Флю» - 419 грн, «Ваксігрип Тетра» - 474 грн.

Оскільки вакцинація проти грипу є необов’язковою, а лише рекомендованою МОЗ, зробити щеплення безплатно не вийде.

Побічна дія

За словами Володимира Курпіти, після вакцинації може спостерігатися місцева реакція у вигляді неприємних відчуттів, болючості у місці уколу, які зазвичай проходять самостійно. «Якщо це трапляється, необхідно повідомити свого лікаря, а він зобов’язаний заповнити відповідну картку і надіслати для реєстрації у Державний експертний центр. Це потрібно для того, щоб МОЗ, плануючи закупівлю вакцин на наступний рік, мало на увазі ці реакції», - сказав він.

Не виключена також реакція у вигляді підвищення температури, однак таке трапляється нечасто. «Як на будь-який імунобіологічний препарат у частини людей, які щеплюються, може спостерігатися підвищення температури, але воно не відноситься до частих реакцій. Найчастіше – все-таки місцева реакція», - поінформував експерт.

Особливості вакцинації дітей

Французькою вакциною «Ваксігрип Тетра» можна щеплювати дітей від 3-х років, південнокорейською «Джисі Флю» – від 6 місяців. Ба більше, вакцинувати дитину від грипу можна «заодно» із плановими щепленнями.

«Немає жодних застережень щодо сумісності вакцини проти грипу з іншими вакцинами. Маленьких дітей можна щеплювати одночасно багатьма вакцинами, власне, наявність шестикомпонентних вакцин, які роблять дітям, доводять це. Якщо ви прийшли у клініку і ваш лікар, оцінивши стан дитини, рекомендує вакцинувати дитину ще й від грипу, не треба боятися, це буде безпечно», - переконує Володимир Курпіта.

Вакцина-бустер

У Центрі громадського здоров’я підкреслюють: людям після оперативного втручання чи хвороби зробити вакцинації навіть дуже бажано. «Якщо ви раптом перенесли оперативне втручання чи серйозне захворювання, це точно вплинуло на вашу імунну систему, і саме вакцинація допоможе її відновити. Щеплення в цьому випадку буде працювати як бустер для імунної системи», - зазначають фахівці. Водночас наголошують: щеплення потрібно планувати після одужання, а не у період відновлення.

Наталія Сокирчук, «Главком»

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: