Корисні властивості спаржі та як її приготувати
Спаржу можна готувати будь-яким методом, головне знати деякі особливості її приготування
Спаржу можна готувати будь-яким методом, головне знати деякі особливості її приготування.
Сезон спаржі припадає на травень-червень, а отже вам точно варто встигнути поласувати цим чудовим овочем. Аспарагус має безліч корисних властивостей, його можна подавати в будь-якому вигляді.
Що таке спаржа?
Спаржа – відома науці як Asparagus officinalis з родини холодкових (Asparagaceae), тому її називають також аспарагусом або холодком. Гурмани дуже цінують цей овоч завдяки приємному смаку та текстурі, тому додають її в різні страви, такі як салати, супи, або як гарнір до м'яса та риби.
Є кілька різних видів спаржі, але найбільш поширеними є саме зелена спаржа та біла спаржа, яка вирощується під землею або в умовах нестачі світла. Також існує фіолетова спаржа. Для зеленої спаржі характерний більш насичений смак, а от біла смакує ніжніше. Це досить дорогий продукт через свою сезонність: вона доступна до вживання лише півтора місяця – з травня по червень.
Корисні властивості спаржі: чому її варто додати у свій раціон
Спаржа містить багато поживних речовин, її лікувальні властивості помітили ще лікарі стародавнього Китаю, Кореї та Індії. Вона є дуже корисною для здоров’я серця, шкіри, кісток та містить багато корисних речовин:
- Вітаміни А, С, Е, K, а також фолати, залізо, калій та інші мінерали, які покращують стан шкіри, зору, імунної системи та кісток.
- Антиоксиданти, такі як глутатіон, які захищають клітини від пошкоджень і допомагають боротися з запаленням.
- Пребіотичні волокна, які живлять корисні бактерії в кишківнику, поліпшуючи здоров'я кишківника і сприяючи засвоєнню поживних речовин.
- Калій, мідь, цинк та фосфор, які необхідні для нормальної роботи мозку, серця, судин та імунної системи.
- Фолієва кислота або вітамін B9, яка є особливо важливою для нормального протікання вагітності, розвитку організму дитини та підлітка.
Спаржа багата на клітковину та воду, що робить її дуже корисною для травлення. Вона може знижувати рівень холестерину в крові, чим сприяє здоров’ю серця та судин та нормалізації артеріального тиску.
Як правильно приготувати спаржу: ділимось секретами
Приготування смачної та корисної страви починається з правильного вибору та обробки продукту:
- Оберіть стебла з яскравим зеленим кольором, які не виглядають засохлими або в'ялими. Якщо вона була перев’язана гумкою, зверніть увагу на сліди від неї: якщо вони чітко виражені, то спаржа втратила воду.
- Зламайте або відріжте жорсткі кінчики стебел на 2-3 сантиметри від кінця.
- Можна почистити спаржу овочечисткою або гострим ножем. Це надасть їй більш ніжного та охайного вигляду.
- Промийте спаржу під холодною проточною водою, щоб видалити будь-які залишки ґрунту чи бруду, і обсушіть її за допомогою кухонного рушника або паперових рушників.
Навіть якщо ви купили зів'ялу спаржу, її можна врятувати. Просто відріжте кінці та покладіть овоч у посуд з холодною водою. Через одну-дві години ростки відновлять свою пружність.
Готову до використання спаржу можна використовувати у різних стравах, дотримуючись вибраного способу приготування.
Як приготувати спаржу на пару?
- Розмістіть спаржу в пароварці на решітці в один шар.
- Розігрійте пароварку до кипіння води.
- Накрийте пароварку кришкою та готуйте спаржу протягом 5-8 хвилин, залежно від товщини стебел.
- Як тільки спаржа стане м’якою, відключіть пароварку та перекладіть спаржу на тарілку.
- Посоліть та полийте оливковою олією або лимонним соком на смак. Або можна подавати з маслом та сіллю.
Як правильно варити спаржу?
- Підготуйте каструлю з водою і додайте трохи солі.
- Дайте воді закипіти, а потім помістіть спаржу в киплячу воду.
- Варіть спаржу протягом 1-5 хвилин, залежно від товщини стебел. Вона повинна стати ніжною, але не перевареною.
- По готовності, можна злити гарячу воду, і опустити спаржу в крижану. Це надасть їй ніжно-зеленого кольору.
- Після охолодження, обсушіть спаржу та перекладіть її на тарілку. Можна подавати як готову страву або додати до салатів.
Як приготувати спаржу на сковороді?
- Для початку переконайтеся, що спаржа охолоджена та обсушена, щоб уникнути потрапляння води на олію під час смаження. Також бажано її очистити.
- Добре розігрійте сковороду, а потім додайте пару столових ложок олії
- Додайте спаржу в один шар до гарячої сковороди. При потраплянні на сковорідку вона шипітиме.
- Смажте спаржу протягом 4-6 хвилин, періодично струшуючи сковорідку, доки вона не стане рум’яною з усіх сторін.
- Можна посипати сіллю, додати сік лимона або цедру.
Як приготувати спаржу в духовці?
- Розігрійте духовку до 180 градусів.
- Збризніть спаржу олією, щоб вона не пересохла під час запікання.
- Покладіть спаржу на деко, попередньо змащений оливковою олією, в один шар.
- Запікайте спаржу в духовці протягом 8-12 хвилин, залежно від товщини стебел та побажань по консистенції. Якщо бажаєте хрумкий аспарагус – достатньо 8 хвилин, якщо хочете м’якшу спаржу, треба потримати трохи довше, до 11 хвилин.
- Можна збризнути страву лимонним соком.
Як готувати спаржу в мікрохвильовій печі?
- Для цього достатньо покласти почищену спаржу на форму для запікання, додати пару столових ложок води для того, щоб був ефект пароварки та накрити кришкою.
- Зазвичай спаржу готують від 2 до 4 хвилин при повній потужності. Здебільшого, час залежить від товщини стебел та вашого особистого смаку щодо консистенції.
- Коли стебла стануть м’якими, можна дати постояти аспарагусу під кришкою ще пару хвилин, щоб страва «дійшла».
Рецепти приготування спаржі
Спаржа запечена з печерицями
Вам знадобляться:
- Спаржа свіжа – 400 г
- Печериці – 500 г
- Сухарі панірувальні – 2 ст. л
- Пармезан тертий – 2 ст. л
- Сіль, перець – на смак
- Оливкова олія – на смак
- Петрушка – 2-3 гілочки
Послідовність приготування:
- Промийте спаржу та відріжте нижню жорстку частину стебел. Розташуйте їх на деко, застелене фольгою.
- Почистіть печериці та наріжте їх на пластинки.
- Посипте спаржу та печериці сухарями панірувальними та тертим пармезаном. Посоліть та поперчіть на смак.
- Скропіть оливковою олією.
- Запікайте в розігрітій до 180°C духовці приблизно 15 хвилин, доки овочі не стануть ніжними та гриби не стануть золотистими.
Властивості страви та нюанси приготування
Ця страва поєднує в собі корисні властивості спаржі та грибів. Спаржа багата на вітаміни та мінерали, такі як вітамін K, фолати та залізо, тоді як гриби містять багато білка та антиоксидантів.
Запікання в духовці додає страві аромату та хрусткості, зберігаючи всі корисні речовини. На закінчення приготування можна прикрасити страву нарізаною петрушкою для кольору та додаткового смаку.
Спаржа з прованськими травами
Вам знадобляться:
- Спаржа – 200 г
- Пармезан – 50 г
- Оливкова олія – 1 ст.л
- Лимонний сік – на смак
- Мед – на смак
- Сіль – на смак
- Прованські трави – на смак
Послідовність приготування:
- Розігрійте духовку до 200 градусів.
- Проваріть спаржу, але не довше 5 хвилин.
- Після відварювання помістіть її на деко.
- У мисці змішайте оливкову олію з лимонним соком, прованськими травами, медом та сіллю.
- Перемішайте спаржу з отриманою заправкою, щоб добре покрити кожне стебло, а потім посипте все пармезаном.
- Перемістіть спаржу на деко до розігрітої духовки та запікайте, поки сир і спаржа не покриються золотистою скоринкою.
Якщо вам не вистачає всіх інгредієнтів, можна замінити пармезан іншим твердим сиром, а прованські трави – сушеним базиліком або іншими травами на смак.
Пиріг зі спаржею
Так, зі спаржі можна також робити пироги. І ось що для цього потрібно:
- Тісто філо – 4 листи
- Спаржа – 300 г
- Вершкове масло – 50 г
- Яйця – 3 шт.
- Сметана 20% – 200 г
- Фета – 150 г
- Сіль – на смак
Послідовність приготування:
- Спочатку розріжте всю спаржу вздовж стебла на дві частини.
- На застелену пергаментом форму для запікання розташуйте перший лист тіста філо, перед цим змастивши його розтопленим маслом. Після цього покладіть другий лист тіста, розташувавши навхрест першому. Повторіть процедуру змащення вершковим маслом. Така ж послідовність стосується решти листів. Останній змащувати не треба.
- У блендері змішайте сметану, яйця та фету, додайте сіль на смак і подрібніть до однорідності.
- Викладіть подрібнену масу на тісто, а зверху розмістіть спаржу.
- Вершкове масло, що залишилося розподіліть по шматочках тіста над начинкою та обережно покладіть на начинку. Пиріг повністю не накривайте, мають бути прикриті тільки краї.
- Випікайте пиріг у розігрітій до 180 градусів духовці протягом 30 хвилин. Тісто повинно стати рум'яним.
- Готовий пиріг доставте з духовки та дайте йому трохи охолонути перед подачею.
Пиріг зі спаржею та фетою виходить дуже ароматним та смачним. Тісто філо стає легке та хрустке, а комбінація сметани з фето надає начинці ніжності та кремової текстури.