Вчені розповіли, яка їжа найбільше шкодить мозку людини
Американські вчені провели дослідження
Американські вчені з'ясували, що люди, які зазвичай споживають перероблене м'ясо, картоплю, печиво і тістечка, частіше страждають деменцією (синдромом стійкого порушення когнітивних функцій у результаті органічного ураження мозку), ніж ті, хто вживає більш різноманітну їжу.
Результати дослідження вчених публікує MedicalXpress.
У дослідженні взяли участь 209 осіб із середнім віком 78 років і деменцією і 418 людей відповідного віку, статі та рівня освіти, без когнітивних порушень. Добровольці самі заповнювали опитувальник, вказуючи, які продукти вони вживали протягом року і як часто (від одного разу на місяць до чотирьох разів в день). Вони також проходили медичні огляди кожні два-три роки.
Виявилося, що основу раціону харчування пацієнтів з деменцією становило перероблене м'ясо, в тому числі ковбаси, копченості, паштети, а також багаті крохмалем продукти, алкоголь і солодкі закуски. Люди, у яких були відсутні ознаки деменції, часто споживали м'ясо в поєднанні з фруктами, овочами і морепродуктами.
Попередні дослідження показали, що вживання здорової дієти, багатої на зелень, овочі, ягоди, горіхи, цільнозерновий хліб і рибу, може знизити ризик розвитку деменції у людини.
Нагадаємо, психолог Наталія Ломоносова пояснила, чому у стресовій ситуації людина переїдає, у чому корінь проблеми і як можна її вирішити.