Підрив Каховської ГЕС. Аналітики ISW назвали цілі окупантів у теракті

Окупанти заклали вибухівку на дамбі
фото: glavcom.ua

Росія звинуватить Україну в атаці на дамбу

Розпочався відхід російських окупаційних військ із західної частини Херсонської області. Російські сили, ймовірно, мають намір продовжити це відведення протягом наступних кількох тижнів, але можуть мати проблеми з відходом у належному порядку, якщо українські сили вирішать атакувати. 

Американський Інститут вивчення війни (ISW) прогнозує, що окупанти спробують підірвати дамбу на Каховській ГЕС, щоб прикрити свій відхід і не дати українським силам переслідувати російські сили вглиб Херсонської області. 

«Російські сили майже напевно звинуватять Україну в атаці на дамбу… Україна не має жодного матеріального інтересу в підриві дамби, яка може затопити 80 українських міст і звільнити сотні тисяч людей, пошкодивши і без того незначне електропостачання України. Проте Росія має всі підстави намагатися прикрити свої сили, що відступають, і розширити річку Дніпро, яку українським військам потрібно буде перетнути, щоб продовжити контрнаступ», - йдеться у матеріалі ISW.

Аналітики також зазначають, що будь-які заяви про те, що російські війська не будуть підривати дамбу через побоювання щодо водопостачання Криму, є абсурдними. «Російські війська намагатимуться утримати схід Херсонщини не за воду, а для того, щоб створити буферну зону, яка дозволить захистити Крим і не дасть українським військам потрапити в зону дії артилерії півострова. Російські керівники можуть вважати, що підривання дамби дозволить їм зберегти цю буферну зону», - пояснює ISW.

Також аналітики звертають увагу на те, що російський диктатор Володимир Путін висуває перед Росією умови для продовження тривалої війни в Україні, а не врегулювання шляхом переговорів.

«Інформаційні умови, які Кремль поставив для того, щоб уможливити виведення Херсона, підготовка до прориву дамби, підготовка до додаткової мобілізації та призову – все це свідчить про те, що Путін не шукає відступів у найближчій перспективі. Натомість він створює умови для покращення боєздатності Росії протягом зими та до 2023 року», - зазначили аналітики.

Ключові висновки ISW за 21 жовтня:

  • Російські та українські джерела повідомляли про бої на північний схід від Харкова вздовж міжнародного кордону, на лінії фронту Сватове - Кремінна та на захід від Лисичанська.
  • Українські військові зробили обмежений огляд ситуації на передовій.
  • Південне оперативне командування Збройних сил України наголошує, що російські війська використовують українських цивільних як живий щит під час транспортування військової техніки через Дніпро, а російські джерела оприлюднили кадри, на яких видно чергу мирних жителів, які очікують переправи з Херсона.
  • Російські війська продовжували наземні атаки в Донецькій області та регулярні обстріли на захід від Гуляйполя та в Миколаївській області.
  • Російська влада намагається зберегти фасад стійкої та потужної логістики на півдні України, одночасно прискорюючи заходи для компенсації атаки на Керченському мосту.
  • Розбіжності між регіональними російськими чиновниками, міністерством оборони Росії та військовими комісаріатами, а також російським цивільним населенням, яке залучає мобілізацію, ймовірно, посиляться в найближчі місяці.
  • Російська влада перешкоджає українцям у Росії виїжджати з РФ через складні вимоги щодо прописки та дозволу на перетин міжнародних кордонів.
  • Російська окупаційна влада продовжила масове примусове виселення мирного населення із західного берега Дніпра під виглядом «евакуації» мирного населення.

Як повідомлялося, на тлі повідомлень про можливу підготовку російського теракту на Каховській гідроелектростанції (ГЕС), українська сторона вимагає направити на об'єкт міжнародну місію спостерігачів.