Підрив Каховської ГЕС. Аналітики ISW назвали цілі окупантів у теракті

Підрив Каховської ГЕС. Аналітики ISW назвали цілі окупантів у теракті
Окупанти заклали вибухівку на дамбі
фото: glavcom.ua

Росія звинуватить Україну в атаці на дамбу

Розпочався відхід російських окупаційних військ із західної частини Херсонської області. Російські сили, ймовірно, мають намір продовжити це відведення протягом наступних кількох тижнів, але можуть мати проблеми з відходом у належному порядку, якщо українські сили вирішать атакувати. 

Американський Інститут вивчення війни (ISW) прогнозує, що окупанти спробують підірвати дамбу на Каховській ГЕС, щоб прикрити свій відхід і не дати українським силам переслідувати російські сили вглиб Херсонської області. 

«Російські сили майже напевно звинуватять Україну в атаці на дамбу… Україна не має жодного матеріального інтересу в підриві дамби, яка може затопити 80 українських міст і звільнити сотні тисяч людей, пошкодивши і без того незначне електропостачання України. Проте Росія має всі підстави намагатися прикрити свої сили, що відступають, і розширити річку Дніпро, яку українським військам потрібно буде перетнути, щоб продовжити контрнаступ», - йдеться у матеріалі ISW.

Аналітики також зазначають, що будь-які заяви про те, що російські війська не будуть підривати дамбу через побоювання щодо водопостачання Криму, є абсурдними. «Російські війська намагатимуться утримати схід Херсонщини не за воду, а для того, щоб створити буферну зону, яка дозволить захистити Крим і не дасть українським військам потрапити в зону дії артилерії півострова. Російські керівники можуть вважати, що підривання дамби дозволить їм зберегти цю буферну зону», - пояснює ISW.

Також аналітики звертають увагу на те, що російський диктатор Володимир Путін висуває перед Росією умови для продовження тривалої війни в Україні, а не врегулювання шляхом переговорів.

«Інформаційні умови, які Кремль поставив для того, щоб уможливити виведення Херсона, підготовка до прориву дамби, підготовка до додаткової мобілізації та призову – все це свідчить про те, що Путін не шукає відступів у найближчій перспективі. Натомість він створює умови для покращення боєздатності Росії протягом зими та до 2023 року», - зазначили аналітики.

Ключові висновки ISW за 21 жовтня:

  • Російські та українські джерела повідомляли про бої на північний схід від Харкова вздовж міжнародного кордону, на лінії фронту Сватове - Кремінна та на захід від Лисичанська.
  • Українські військові зробили обмежений огляд ситуації на передовій.
  • Південне оперативне командування Збройних сил України наголошує, що російські війська використовують українських цивільних як живий щит під час транспортування військової техніки через Дніпро, а російські джерела оприлюднили кадри, на яких видно чергу мирних жителів, які очікують переправи з Херсона.
  • Російські війська продовжували наземні атаки в Донецькій області та регулярні обстріли на захід від Гуляйполя та в Миколаївській області.
  • Російська влада намагається зберегти фасад стійкої та потужної логістики на півдні України, одночасно прискорюючи заходи для компенсації атаки на Керченському мосту.
  • Розбіжності між регіональними російськими чиновниками, міністерством оборони Росії та військовими комісаріатами, а також російським цивільним населенням, яке залучає мобілізацію, ймовірно, посиляться в найближчі місяці.
  • Російська влада перешкоджає українцям у Росії виїжджати з РФ через складні вимоги щодо прописки та дозволу на перетин міжнародних кордонів.
  • Російська окупаційна влада продовжила масове примусове виселення мирного населення із західного берега Дніпра під виглядом «евакуації» мирного населення.
Підрив Каховської ГЕС. Аналітики ISW назвали цілі окупантів у теракті фото 1

Як повідомлялося, на тлі повідомлень про можливу підготовку російського теракту на Каховській гідроелектростанції (ГЕС), українська сторона вимагає направити на об'єкт міжнародну місію спостерігачів.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: