Три українки отримали дитячу премію миру за додатки для допомоги біженцям

Софія Терещенко, Анастасія Феськова та Анастасія Демченко розробили додатки для біженців
фото: KidsRights

Дівчата розробили два застосунки, щоб допомогти дітям, які виїхали до інших країн через війну

Три українки, які розробили додатки для дітей-біженців, отримали цьогорічну Міжнародну дитячу премію миру. Про це повідомляє The Guardian.

18-річна Софія Терещенко, 17-річна Анастасія Феськова та 17-річна Анастасія Демченко отримали премію за розробку двох додатків для дітей, що втекли від війни. Нагорода була вручена у Великій Британії в п'ятницю, 17 листопада. 

Софія Терещенко та Анастасія Феськова на врученні премії
фото: The Guardian

Дівчата разом працювали над мобільним додатком після вторгнення РФ в Україну. Українки, яким на той час було лише 16 і 17 років, були шоковані історіями інших дітей, які були змушені стати біженцями.

Дівчата зустрілися онлайн і розробили застосунки. Додаток «Refee» створений для дітей від 4 до 11 років, щоб допомогти їм зрозуміти, де вони перебувають і як можуть знайти допомогу.

Інший застосунок «SVITY» був розроблений для дітей старшого віку (від 16 років). У ньому йдеться про те, як інтегруватися в країнах, в яких вони знайшли притулок.

«Як би ми не хотіли, щоб у всіх дітей було безпечне і мирне дитинство. Ми розуміємо, що реальність інша», – сказала Анастасія Феськова, приймаючи нагороду.

Нагадаємо, у вересні 2023 року кількість українських біженців із статусом тимчасового захисту в Європейському союзі зросла на 31 920 осіб, що становить 0,8% порівняно з кінцем серпня.