Голова Всеукраїнської ради церков прокоментував втручання нардепа Новинського у справи церкви

Яків Блайх зазначив, що релігійні цінності цілком відрізняються від політичних цінностей

Політики хочуть грати в релігію за політичними правилами, зазначив Яків Блайх

Голова Всеукраїнської ради церков і релігійних організацій Яків Блайх не побачив втручання у справи УПЦ з боку народного депутата Вадима Новинського.

Про це він заявив в інтерв’ю «Главкому».

Яків Блайх розкритикував прийнятий Верховною радою закон, що зобов’язує  УПЦ МП обрати собі нову назву, яка містила інформацію про те, що центр цієї релігійної організації розташований у країні-агресорі.

«Є суд, який може судити людину, якщо вона порушила закон. Гаразд, Верховна Рада ухвалила рішення, що Росія – це країна-агресор. Погоджуюся з тим, що це компетенція парламенту, уряду тощо. Але тут церква, це – віра в бога. Все це дуже дивно для мене виглядає. Я був упевнений, що це не пройде, а якщо пройде, то я був упевнений на 100%, що президент не підпише цей закон тому, що це суперечить Конституції України. Це дуже небезпечно. Кажу я вам це як релігійна людина, яка підтримує державу, є патріотом України, яка розуміє необхідність створення Помісної церкви», - заявив Блайх.

Він підкреслив, що коли це рішення має негативні наслідки для такої великої частини населення, то, на його думку, вони (парламентарі) перейшли межу.

«Так, ми розуміємо, що там (у Росії) система відносин «держава-церква» зовсім інша, ніж в Україні. З іншого боку, я кажу: те, що затримали декількох священнослужителів цієї церкви, не дає підстав забороняти церкву чи наполягати на зміні її назви. Бо зараз це схоже на те, якби впіймали кількох працівників обленерго, які порушили закон. То що тепер, через них забороняємо обленерго?», - зазначив Голова Всеукраїнської ради церков і релігійних організацій.

Яків Блайх не побачив втручання у справи УПЦ з боку народних депутатів Вадима Новинського чи Андрія Деркача.

«Вони підтримують церкву як її віряни, як приватні особи, а не як представники держави. Вони ж не ухвалили якісь державні акти, якими підтримують чи не підтримують цю церкву. Вони не втручалися у її справи як державники. Вони підтримують цю церкву як віруючі, як будь-хто інший, хто є віруючим цієї церкви. Я не розумію, як це можна порівнювати. Так, я можу не погоджуватися з ними, розумію, що тут багато емоцій, але найгірше в цих емоціях – втручання держави. Релігійні цінності цілком відрізняються від політичних цінностей. Політики хочуть грати в релігію за політичними правилами. Щось тут не сходиться», - резюмував Голова Всеукраїнської ради церков і релігійних організацій.

Нагадаємо, 15 грудня у Києві в Софійському соборі відбувся Об'єднавчий собор зі створення єдиної української помісної православної церкви, який обрав її предстоятелем митрополита Епіфанія (УПЦ КП). Саме йому урочисто вручатимуть Томос на Святвечір 6 січня у Константинополі.

Зазначимо, що 22 грудня президент Петро Порошенко підписав закон, що зобов’язує  УПЦ МП обрати собі нову назву, яка містила інформацію про те, що центр цієї релігійної організації розташований у країні-агресорі.