У Всеукраїнській раді церков заявили про бажання зустрітися з Порошенком

Яків Блайх

Блайх говоритиме з президентом про закон щодо перейменування УПЦ МП

Голова Всеукраїнської ради церков і релігійних організацій Яків Блайх заявив про бажання зустрітися з президентом Петром Порошенком щодо прийнятого Верховною радою закону, що зобов’язує  УПЦ МП обрати собі нову назву, яка містила інформацію про те, що центр цієї релігійної організації розташований у країні-агресорі.

Про це Блайх розповів в інтерв’ю «Главкому».

Він зазначив, що був здивований, що президент підписав цей закон. 

«Думаю, що наслідків може бути багато. Ухвалене Верховною Радою рішення означає, що жодна релігія не може почуватися захищеною від втручання держави в Україні. Сьогодні це Московський патріархат, а завтра мусульманство, євреї тощо. Тобто якщо ти їй, державі, не подобаєшся, вона може втрутитися. Бо держава вказує, як вірити в бога. Якщо мої молитви проходять через Москву, то вони одразу стають агресивними», - заявив Блайх.

Він зазначив, що особисто спілкувався з президентом з цього приводу.

«Але це було ще до квітня 2018-го (до появи листа Петра Порошенка до патріарха Варфоломія з проханням надати Томос Україні). Десь у січні зустрічалися, спілкувалися. Але тоді ми не говорили про деталі, які з’явилися сьогодні, коли Томос уже є практично. Ми говорили тоді, коли Томос був лише бажанням. Думаю, що розмова з ним буде найближчим часом. Я дуже надіюся, що відбудеться зустріч президента із Всеукраїнською радою церков, на якій ми матимемо можливість всі разом обговорити це питання», - резюмував голова Всеукраїнської ради церков і релігійних організацій.

Нагадаємо, 15 грудня у Києві в Софійському соборі відбувся Об'єднавчий собор зі створення єдиної української помісної православної церкви, який обрав її предстоятелем митрополита Епіфанія (УПЦ КП). Саме йому урочисто вручатимуть Томос на Святвечір 6 січня у Константинополі.

Зазначимо, що 22 грудня президент Петро Порошенко підписав закон, що зобов’язує  УПЦ МП обрати собі нову назву, яка містила інформацію про те, що центр цієї релігійної організації розташований у країні-агресорі.