Вчені з’ясували, чому після початку пандемії коронавірусу людям почали снитися страшні сни

Через пандемію коронавірусу люди переживають проблеми зі сном

Люди переживають стрес через пандемію

Учені з коледжу при університеті св. Томаса (Міннесота, США) з’ясували, яким чином пандемія коронавірусу впливає на сон здорових людей, які перебувають в самоізоляції.

Якщо людина переживає стрес через пандемію коронавірусу, то помічає, що її сон змінився. Професор нейробіології і психології Роксана Прічард зазначила, що нічні кошмари і  проблеми зі сном у багатьох людей сьогодні – закономірне явище, оскільки людина переживає неспокій у ситуації загрози і небезпеки, – повідомляє Iflscience.

Зі слів науковиці, людям стає важче заснути через стресс, який вони переживають, а також через те, що вони «прокручують у голові» негативну інформацію, яка тепер лине звідусіль. Через це  і виникають нічні кошмари, які після пробудження ще довго не полишають людину, і впливають на її емоційний стан.

«Коли сни провокують тривогу, багатьом людям важко впоратися з нею, і вони починають вживати алкоголь, щоб розслабитися. Але це може ще більше порушити сон», – вважає Роксана Прічард,

Вчена зазначає, що сон надзвичайно важливий для підтримки хорошого фізичного та психічного здоров’я, оскільки коли ми спимо, наш мозок відпочиває і відновлюється. Коли ми хронічно позбавлені сну, це негативно впливає на імунну систему, відтак збільшується ризик захворіти. На думку Роксани Прічард, треба перестати хвилюватися намарно і боятися. Дотримання  правил карантину та самоізоляції запевнить безпеку і допоможе уникнути захворювання.

Нагадаємо, раніше практикуючий психолог Анна Дердюк в інтерв’ю «Главкому» розповіла про  настрої у суспільстві, способи подолання карантинного стресу та вихід із нього.

Психотерапевт Лариса Дідковська у коментарі «Главкому» пояснила, що паніка – це природний стан людини, яка потрапляє в ситуацію небезпеки. Це означає, що людина мусить десь подіти свою напругу і тривогу. Для цього треба діяти. Головне завдання – перевести енергію напруги у конструктивну дію, а не на деструктив.