10 вересня: яке сьогодні свято, традиції та заборони

Багато ягід на горобині – до дощової осені і морозної зими
фото: depositphotos.com

Сьогодні не можна згадувати старі образи, сумувати

10 вересня відзначають Всесвітній день запобігання самогубствам, Міжнародний день гінекологічного здоров'я та Міжнародний день макіяжу. Віруючі вшановують пам'ять святих мучениць Мінодори, Мітродори та Німфодори.

Міжнародний день гінекологічного здоров'я

10 вересня в Україні та світі святкують Міжнародний день гінекологічного здоров'я. Цей день було розпочато 2001 року Кет Меззиллою, яка вилікувалась від онкологічного захворювання піхви і вирішила підтримувати жінок, які зіткнулися з подібними проблемами.

Основна мета цього дня – підвищення поінформованості про гінекологічні проблеми та привернення уваги до важливості жіночого здоров'я. Медики закликають жінок регулярно проходити профілактичні огляди, оскільки багато гінекологічних захворювань можуть протікати безсимптомно.

Всесвітній день запобігання самогубствам

Цей день було розпочато у 2003 році Міжнародною асоціацією із запобігання самогубствам (IASP) за підтримки Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ) та під патронажем Організації Об'єднаних Націй.

Основна мета цього дня – підвищення поінформованості про проблему самогубств та сприяння заходам, які можуть допомогти запобігти цим трагедіям. За даними ВООЗ, щорічно близько 800 тисяч людей у ​​світі вчиняють самогубство. Це більше, ніж кількість смертей від воєн та насильницьких вбивств разом узятих.

Міжнародний день макіяжу

Це свято було створено для того, щоб наголосити на важливості макіяжу як засобі самовираження та підвищення впевненості в собі. Макіяж має довгу історію, яка йде у давні часи. Наприклад, у Стародавньому Єгипті жінки використовували трубу для підведення очей, а червону охру для рум'ян.

Сьогодні макіяж є невід'ємною частиною життя багатьох людей, допомагаючи підкреслити природну красу та приховати недоліки.

Яке сьогодні церковне свято

10 вересня у церковному календарі – день пам’яті святих мучениць Минодори, Митродори і Німфодори. Святі мучениці Минодора, Митродора і Німфодора були трьома рідними сестрами, які жили у Витинії (сучасна Туреччина) в часи імператора Максиміяна. Вони вирішили присвятити своє життя Богу і оселилися у безлюдному місці, щоб весь час проводити в молитвах.

Імператор Максиміян, дізнавшись про їхню віру, наказав привести сестер до себе. Вони відмовилися зректися християнства, за що були піддані жорстоким тортурам і зрештою страчені. Їхня стійкість і відданість вірі зробили їх прикладом для багатьох християн.

Читайте також: Церковний календар на вересень 2024: коли святкуємо Різдво Пресвятої Богородиці

Що не можна робити сьогодні

  • Жінкам заборонено сваритися з чоловіками, тому що будуть плакати;
  • У домі не можна залишати безлад;
  • Не варто згадувати старі образи, сумувати.

Народні прикмети і традиції

  • На горобині мало ягід – чекайте на суху осінь;
  • сонячний день – до кінця місяця буде негода;
  • дощить – до дуже теплої погоди;
  • багато ягід на горобині – до дощової осені і морозної зими.

Пам’ятні дати 10 вересня

  • 1919 рік – на Паризькій мирній конференції укладають Сен-Жерменський договір, який визнає право Румунії на Буковину, Чехословаччини – на Закарпаття, а також суверенітет Антанти над Галичиною; Австро-Угорщина припиняє своє існування;
  • 1941 рік – у в'язницях Києва радянські спецслужби без вироку суду розстрілюють всіх в'язнів;
  • 1943 рік – біля села Новий Загорів бійці УПА дають бій переважаючим силам німців;
    1989 рік – Угорщина відкриває свої західні кордони для біженців зі Східної Німеччини, що ознаменувало перший прорив «берлінської стіни»;
  • 1993 рік – Кабінет Міністрів України ухвалює постанову «Про вшанування пам'яті жертв Голодомору в Україні у 1932–1933 роках»;
  • 2001 рік – масове отруєння метанолом у Пярну (Естонія), яке спричиняє загибель 68 осіб.

Іменини

День ангела сьогодні відзначають: Андрій, Василь, Гаврило, Гліб, Євген, Іван, Костянтин, Микола, Павло, Петро, Семен, Тетяна.