Хто першим оголосив про Незалежність українцям? Історія дикторки, яка стала відомою артисткою

Білоножко пропрацювала диктором телебачення 14 років
фото з відкритих джерел

Світлана Білоножко повідомила українців та й увесь світ про незалежність України

Популярна співачка, Народна артистка України Світлана Білоножко свого часу пропрацювала диктором телебачення 14 років. Вона була улюбленицею дітлашні, розповідаючи щовечора «Вечірню казку», ознайомлювала з новинками моди. 24 серпня 1991 року в телевізійній діяльності Білоножко сталася особлива подія – вона повідомила українців та й увесь світ про незалежність нашої країни.

Як ділиться спогадами Українському репортеру Світлана Білоножко, 24 серпня для неї був звичайним робочим днем. Артистка як завжди готувалася до ефіру, допоки в дирекції не повідомили, що саме їй довірили читати Акт проголошення незалежності України на телебаченні.

«Питаю: чому я? Адже на УТ-1 було багато професіоналів – Тетяна Цимбал, Тамара Стратієнко, Олександр Сафонов, Іван Вовк. Але саме того дня хтось перебував у відпустці, хтось захворів, і цю роль доручили мені. Я настільки розхвилювалася, що подумалося: це буде мій останній день на телебаченні.

Це ж яка відповідальність! Це ж усі будуть дивитися. Та зрозуміла, що виходу в мене немає, опанувала хвилювання й оголосила всій країні цю важливу новину», – розповіла Білоножко.

Також Народна артистка сьогодні опублікувала на своїй сторінці у Facebook допис, в якому привітала українців з Днем Незалежності.

«Сьогодні нашій незалежній Україні – 32  Я невимовно щаслива і горда за довіру, що в 1991 році першою з телеекранів повідомила про «Акт проголошення незалежності України» Вітаємо націю Нескорених!!! Слава Україні ! Героям Слава!» – написала Світлана Білоножко.

Білоножко привітала українців з Днем Незалежності
фото: скріншот

Нагадаємо, тогоріч 1 вересня Світлана Білоножко відсвяткувала ювілей – 65 років.

Як відомо, Білоножко після закінчення школи навчалась на музично-акторському відділенні в театральному училищі у Дніпропетровську. Працювала в Київському державному театрі оперети, де грала сольні партії. Закінчила Київський інститут театру і кіно імені Івана Карпенка-Карого.

Працювала диктором українського телебачення і одночасно навчалася в КНУКіМ. Зокрема, автором і ведучою телепрограм «Вечірня казка», «Музичний телеярмарок», які вела разом з Олександром Сафоновим і Юрієм Токарєвим, «Молодіжний канал», «Мода, мода», «Зичимо щастя», «Актуальна камера», «Новини» та інших.

У репертуарі Світлани Білоножко десятки улюблених в народі пісень, чимало з яких стали хітами. Вона випустила кілька аудіоальбомів, зокрема: «Мотив для двох сердець», «А яблука падають», підготувала концертні програми: «Буде свято» і «Мотив для двох сердець».

Світлана Білоножко учасниця і лауреатка багатьох всеукраїнських фестивалів: «Пісенний вернісаж», «Пісня року», «Шлягер» тощо. Разом з чоловіком співаком Віталієм Білоножком запатентували власний проект-фестиваль родинної творчості «Мелодія двох сердець».

До слова, у 2019 році родина Білоножків оголосила, що вже наспівалася і балотуватиметься в парламент від партії «Сила і честь» Ігоря Смешка. Проте згодом замість сесійної зали подружжя знову опинилося знову на співочій сцені.

Читайте також: Незалежність України. Мільйони людей утверджували її потом і кров’ю