Сьогодні починається Різдвяний піст: обмеження та правила
Пилипівка триває сорок днів
Сьогодні, у неділю, 28 листопада, розпочався Різдвяний піст. Це останній із чотирьох багатоденних постів у році.
Тривалість посту
Він триває сорок днів. Початок припадає після дня пам’яті святого апостола Пилипа, завдяки чому цей піст також отримав назву Пилипівка. А ось закінчується він напередодні світлого свята Різдва Христового, в ніч із 6 на 7 січня зі сходом першої зірки.
Харчування
Згідно з церковним статутом, у дні Різдвяного посту необхідно відмовитися від вживання м’яса і м’ясних продуктів, яєць, молока і молочних продуктів, в тому числі сиру, сметани, йогуртів, вершкового масла, ковбаси, сала, копченостей тощо. Також у деякі дні посту заборонена риба.
Понеділок, середа, п’ятниця – не можна їсти рибу і вино, дозволена їжа без олії.
Вівторок, четвер, субота, неділя до 19 грудня – дозволена їжа з олією, риба, вино.
З 20 грудня по 1 січня в будні дні – дозволена їжа з олією, а риба і вино під забороною.
У період з 2 по 5 січня піст посилюється – не можна вживати рибу навіть у суботу та неділю.
6 січня у Святвечір – суворий піст до першої зірки, а потім куштують 12 пісних страв і кутю.
Правила дотримання Різдвяного посту
Різдвяний піст означає не тільки обмеження в їжі, але й певний внутрішній настрій. Піст має бути пов’язаний з очищенням від гріхів, молитвою, покаянням, прощенням образ, утриманням від спокус і пороків, а також відмовою від розважальних і видовищних заходів.
Віряни в період посту не їдять заборонені продукти, моляться і очищаються від гріхів, щоб з чистим серцем, душею і тілом підготуватися до святкування Різдва Христового.
Обряди
Важливо пам’ятати, що під час посту в церкві не проводять обряди хрещення та вінчання. До того ж, не варто влаштовувати весілля в ці дні, адже пост присвячений молитвам, покаянням й очищенню від гріхів.