В уряді назвали регіони, у яких процес переходу парафій з Московської в Українську церкву найактивніший

Є шість областей, де зараз найбільше релігійних громад, що заявляють про намір перейти

«В окремих областях уже по 20 громад, які уже заявили про намір перейти», - директор департаменту у справах релігії Мінкульту Андрій Юраш

В окремих регіонах вже є десятки громад, які виявили намір перейти з церкви Московського патріархату до Православної церкви України. Про це повідомив директор департаменту у справах релігій Міністерства культури України Андрій Юраш в інтерв’ю «Главкому».

За його словами, перехід таких громад треба унормовувати, проте є політичні сили, які противляться прийняттю відповідного законодавства. Зокрема, це стосується законопроекту №4128 про внесення змін у закон «Про свободу совісті та релігійні організації», що докладно прописує, як має відбутися зміна підлеглості релігійної громади.

«Ви прекрасно розумієте, що цьому багато хто протистоїть. Протистоять ті самі політичні, релігійні сили, які протидіяли і першому законові (про перейменування, - «Главком»). Але усі ці зміни законодавства допомагають вирішувати всі проблеми не конфліктним, а закріпленим у законах способом, урегульовувати всі драматичні ситуації зрозумілим шляхом. Тому сама ситуація диктує, самі обставини визначають, що цей закон потрібен і має бути підтриманим. Після утворення Української помісної православної церкви і її конституювання, почнеться масовий перехід громад. Знаю, що в окремих областях уже по 20 громад, які уже заявили про намір перейти. Рано чи пізно цей рух потрібно буде унормовувати, давати логіку, визначати можливості. Прийняття цього закону є річчю невідворотною. Якщо у частини політикуму, яка готова до прийняття цього закону, ще немає 100% підтримки, то ситуація, яка виникне після отримання Томосу і початку усіх процесів, прискорить прийняття цього законопроекту», - сказав він.

Юраш відзначив, що є шість областей, де зараз найбільше релігійних громад, що заявляють про намір перейти.

«Вінницька, Житомирська, Херсонська, Черкаська, Волинська, Чернівецька. Це ті шість областей, з яких до нас приходили сигнали про це. Думаю, міркують про перехід абсолютно в усіх областях. Інша річ, що поки що не почався масовий рух», - розповів він.

Посадовець також підкреслив, що держава не втручалася і не втручається у справи церкви. За його словами, вона «лише сприяє там, де є потреба її долучити».

«Держава на цьому етапі може тільки допомогти створенням законодавчих механізмів вирішення усіх проблем. Самі громади без жодного зовнішнього втручання можуть і повинні реагувати на реалії суспільного розвитку», - додав він.

Нагадаємо, парафія скельного Свято-Троїцького храму Вінниці приєдналася до Православної церкви України.

Напередодні парафія святих апостолів Петра і Павла міста Жовкви у Львівській області приєдналася до Православної церкви України.

Також 22 грудня стало відомо, що віряни на Тернопільщині переходять від Московського патріархату до Православної церкви України.

Зазначимо, що 22 грудня президент Петро Порошенко підписав закон про нову назву УПЦ МП.