Індекс мільярдерів Bloomberg порахував, як збіднів Ахметов після втечі Януковича

Статки Ріната Ахметова в 2013 році становили $22,4 мільярда

Статки Ахметова, оцінені у доларах, впали на 80% за сім років, - переконує видання

Найбагатша людина України Рінат Ахметов втратив 80% своїх статків за останні сім років. Про це пише Bloomberg.

Зазначаєтья, що до втечі експрезидента Віктора Януковича статки Ахметова в 2013 році становили $22,4 мільярда, але на сьогодні впали на 80%, що є одним з найбільш значних падінь, яке відстежується індексом мільярдерів Bloomberg.

У виданні пишуть, що на статки власника більше десятка компаній і президента футбольного клубу «Шахтар» «вдарило» падіння сировинних ринків.

 «53-річний бізнесмен викував конгломерат з руїн пострадянського періоду, уникнув переслідування і врятував свою імперію від більш ніж десятирічного періоду політичної нестабільності, включаючи анексію Криму Росією і військовий конфлікт з підтримуваними Кремлем сепаратистами», - йдеться в матеріалі.

Президент Володимир Зеленський пообіцяв звільнити українських олігархів від впливових позицій, однак нещодавно призначив колишнього топменеджера ДТЕК прем'єр-міністром. На думку журналістів, це може бути сигналом, що його відносини з Ахметовим стали теплішими, хоча президент каже, що це просто збіг.

Як повідомлялося, на Банковій визнали: Ахметов допомагає.

На думку журналістів, нинішнім завданням українського магната є збереження його бізнесу на плаву, оскільки пандемія коронавірусу призвела до зниження цін на промислові товари.

Нагадаємо, в Україні промислове виробництво знижувалося в лютому цього року п'ятий місяць поспіль через напруженість в світовій торгівлі і пандемію.

Для однієї з компаній Ахметова - найбільшого виробника сталі в країні Метінвесту важкі часи почалися минулого року з падіння світових цін на метали, а також зростання курсу гривні у відношенні до долара більш ніж на 16%, що призвело до зниження прибутку холдингу. За словами пресслужби компанії, ситуація була настільки поганою, що компанія скасувала традиційну новорічну вечірку в престижному ресторані.

Згідно з повідомленням Метінвесту, в цьому місяці компанія не зіткнулася з проблемою браку замовлень, але може призупинити деякі проєкти модернізації під час кризи.

Також ще ще одна компанія Ахметова може постраждати через теплу погоду взимку. В енергокомпанії ДТЕК споживання електроенергії та природного газу зменшилося, що може на 30% зменшити видобуток вугілля . Про це заявив генеральний директор Максим Тимченко на пресконференції.

За словами Тимченка ДТЕК інвестував близько $1,2 мільярда у відновлювану енергію, але в цій області може втратити також втратити кошти, оскільки глобальна економіка сповільнюється, а державне регулювання робить галузь менш привабливою для інвестицій.

«ДТЕК звик покладатися на себе в кризових ситуаціях і вирішувати їх. Але сьогодні наш запас міцності закінчився», - сказав Тимченко.

Ще в одній холдинговій компанії мільярдера СКМ, заявили, що планують зосередитися на «основних» промислових підприємствах, а не розширювати сільськогосподарську діяльність компанії HarvEast.

До відома, у 2020 році Рінат Ахметов став одним з шести мільярдерів України, що  потрапив до рейтингу Forbes