Єврокомісія висунула пропозицію про умови транзиту газу після 2019 року

Пропозиція передбачає три головні параметри майбутньої угоди: тривалість, обсяги та мита

Єврокомісія висунула пропозицію НАК «Нафтогаз України» та російському «Газпрому» щодо умов транзиту газу після 2019 року.

Про це заявив віце-президент Єврокомісії Марош Шефчович по завершенні тристоронніх газових переговорів Україна-ЄС-Росія в Брюсселі.

«Наприкінці зустрічі я висунув сторонам пропозицію, яка передбачає три головні параметри майбутньої угоди: тривалість, обсяги та мита. Але вона також передбачає такі важливі параметри як інвестиції, законодавчі та технічні вимоги. Не вдаючись до деталей з тим, щоб забезпечити успішний результат, я переконаний, що це чесна пропозиція, що базується на нашому глибокому аналізі і довгих експертних переговорах», - сказав він.

«Я б хотів скликати наступну міністерську зустріч у травні цього року. Ми запропонували сторонам продовжити дискусії на рівні старших експертів», - додав Шефчович.

Голова правління НАК «Нафтогаз України» Андрій Коболєв заявив, що пропозиція Шефчовича – «це певна точка відліку, яку ми точно будемо розглядати».

«Ми вперше її почули, вперше її отримали. Сподіваюсь, у найближчі два місяці у нас буде достатньо часу, щоб її обговорити. Це пропозиція щодо майбутніх обсягів і термінів контракту після 2019 року. Деталі пропозиції поки що коментувати не хочу», - сказав він.

Нагадаємо, в Брюсселі 21 січня пройшли тристоронні консультації Україна-Євросоюз-Росія з питань транзиту газу через Україну після 2019 року. 

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін назвав позицію РФ на газових переговорах у Брюсселі «сюрреалістичною».