Мінекоенерго пояснило, чому вивчає можливість майнінгу криптовалют

На сьогодні в Україні профіцит виробництва електроенергії зумовлений, у тому числі, і впливом пандемії Covid-19 на національні економіки, - міністерство

У Мінекоенерго наголосили, що можна залишитись у радянській моделі, тобто витрачати ресурси на підтримку того, що є, а можна трансформувати «пасив» у «актив»

У Міністерстві енергетики та захисту довкілля заявили, що при наявності профіциту атомної генерації один із сучасних інструментів використання надлишкової електроенергії - спрямування її на майнінг криптовалют.  Роз’яснення Мінекоенерго оприлюднило на своїй сторінці у Facebook.

Зазначається, що на сьогодні в Україні профіцит виробництва електроенергії зумовлений, у тому числі, і впливом пандемії Covid-19 на національні економіки.

«Для української енергетики це означає більш серйозні виклики, на які держава, влада і суспільство мають реагувати оперативно, застосовувати нові підходи, адже йдеться про майбутнє України як модернової держави. Наразі для бізнесу вкрай важливо швидко зреагувати на виклики, а завдання держави - створити зрозумілі правила та комфортні умови аби бізнес міг діяти, як драйвер суспільного та економічного розвитку», - йдеться у повідомленні.

У Мінекоенерго наголосили, що можна залишитись у радянській моделі, тобто витрачати ресурси на підтримку того, що є, але при цьому маємо усвідомити, що це створює ідеальні умови для корупційних зловживань, і заплатять за це громадяни України зі своїх кишень.

«Проте є інший шлях до успішного майбутнього. Можемо реально трансформувати «пасив» у «актив». Маючи профіцит атомної генерації, один із сучасних інструментів використання надлишкової електроенергії – спрямування її на майнінг криптовалют. Це не лише дозволяє зберегти гарантоване навантаження на АЕС, але й дасть можливість підприємствам залучити додаткові кошти. Тобто відкриває шлях до принципово нової економіки, нових підходів, нової системи ринку», - підкреслили у міністерстві.

У відомстві поінформували, що розглядають можливість створення центрів обробки даних (ЦОД) поруч з АЕС.

«В «Енергоатомі» було розроблено пілотний проект з приєднання споживачів ЦОД потужністю до 1000 МВт до електричних мереж, з виділенням першої черги 30 МВт, у місті-супутнику Запорізької АЕС Енергодарі. Проектом передбачено створення нової інфраструктури видачі потужності ВРП-750 кВ ЗАЕС для довгострокового постачання електроенергії для забезпечення потреб ЦОД», - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що у перспективі такі дата-центри можуть бути самоокупними.

Як повідомлялося, вчора, 5 травня, Міненерго запропонувало «Енергоатому» майнити криптовалюту.

Нагадаємо, наприкінці квітня загальна потужність працюючих блоків «Енергоатому» впала до 7300 МВт. Ще декілька місяців тому в Україні працювали блоки АЕС загальною потужністю 11 400 МВт.

Раніше у Міненерго заявили, що проблема «зеленого» тарифу буде вирішена найближчим часом.

Як відомо, Мінекоенерго передбачає зниження виробництва електроенергії для ТЕС, ГЕС і АЕС.

Також повідомлялося, уряд зупиняє атомні енергоблоки (документ). Станом на 28 квітня на атомних станціях України в роботі 11 з 15 енергоблоків.

До слова, системний оператор «Укренерго» змушений постійно зупиняти українські електростанції. До падіння споживання від карантину «Укренерго» зупиняв теплові електростанції, сонячні і вітрові. Останнім часом постійно доводиться «розвантажувати» атомні блоки. Це, на думку експертів, вкрай не бажані дії з точки зору енергетичної безпеки.