Мінекоенерго передбачає зниження виробництва електроенергії для ТЕС, ГЕС і АЕС

Мінекоенерго передбачає зниження виробництва електроенергії для ТЕС, ГЕС і АЕС
Енергобаланс покликаний забезпечити безпечний графік роботи атомних електростанцій і енергосистеми в цілому, - міністерство

Загальний обсяг виробництва електроенергії складе 143 млрд кВт год., імпорт становитиме 5,1 млрд кВт годин, експорт – 7 млрд кВт год.

Міністерство енергетики та захисту довкілля переглянуло Прогнозний енергетичний баланс на 2020 рік у зв’язку з наростання кризових явищ в енергетичній системі України і через суттєве падіння споживання електроенергії. Повідомлення і документ опубліковані на сайті міністерства.

Так, в повідомлені міністерства відзначається, що енергобаланс передбачає пропорційне зниження обсягів виробництва електроенергії усіма типами генерації: атомної, гідро, теплової.

Також скореговане прогнозне зростання генерації з відновлюваних джерел енергії. Баланс покликаний забезпечити безпечний графік роботи атомних електростанцій і енергосистеми в цілому.

Зокрема, документ передбачає загальний обсяг виробництва електроенергії на рівні 143 млрд кВт год. 38,8 млрд кВт год – відведено для ТЕС, 4,8 – ГЕС, 1,5 – ГАЕС, 73,7 – АЕС, 11,4 – ВДЕ. Імпорт складе 5,1 млрд кВт годин, експорт – 7 млрд кВт год.

«В умовах падіння попиту енергоблоки АЕС не можуть працювати з максимальним постійним навантаженням протягом усієї доби. До останнього часу НЕК «Укренерго», який виконує функції диспетчеризації, був змушений розвантажувати їх в нічний період, а також у вихідні й святкові дні. Експерименти з регулярною зміною навантажень енергоблоків АЕС є вкрай небезпечними», - пишуть у міністерстві.

Крім того баланс покликаний забезпечити виконання ремонтів енергоблоків АЕС, забезпечити енергетичну безпеку країни через резервування достатньої кількості маневруючих потужностей ГЕС і ТЕС, сталу роботу вуглевидобувного сектору та безпечний обсяг зростання генерації з ВДЕ.

«Важливим елементом роботи енергосистеми є забезпечення достатньої балансуючої потужності. Останнім часом, в наслідок падіння споживання, а також низького рівня води для ГЕС, доступний обсяг маневреної потужності був критично малий. Це загрожувало виникненням аварійних ситуацій в періоди зміни добових фаз споживання. Зокрема, за даними НЕК «Укренерго» в останні дні розрив між вечірнім піком та нічним падінням збільшився з 4 до 4,8 ГВт», - зазначається в повідомлені.

Нагадаємо, раніше експерти ринку заявляли про необхідність найскорішого прийняття енергобалансу через наростання кризи в балансування енергосистеми.

Зокрема, заступник голови ФРУТЕК, ексрадник міністра енергетики Сергій Чех відмічав, що розбалансування енергосистеми є прямою загрозою відключень електроенергії в країні.

Як повідомлялося, уряд зупиняє атомні енергоблоки (документ). Станом на 28 квітня на атомних станціях України в роботі 11 з 15 енергоблоків.

Також системний оператор «Укренерго» змушений постійно зупиняти українські електростанції. До падіння споживання від карантину «Укренерго» зупиняв теплові електростанції, сонячні і вітрові. Останнім часом постійно доводиться «розвантажувати» атомні блоки. Це, на думку експертів, вкрай не бажані дії з точки зору енергетичної безпеки.

 Читайте також:

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: