Кияни обурені: кінотеатр «Зоряний» перетвориться на «скляний курник» (фото)

Фасад кінотеатру повністю зміниться
Фото: Тиміш Мартиненко-Кушлянський, Facebook

Тривають роботи з реконструкції кінотеатру «Зоряний»

На Печерську відбувається реконструкція будівлі кінотеатру «Зоряний». Громадський активіст Тиміш Мартиненко-Кушлянський на своїй сторінці у Facebook виклав фото будівельних робіт і показав світлини, як виглядатиме оновлена будівля.

«Любите київську архітектуру доби модернізму? Любіть, бо вона зникає так само швидко, як і решта архітектурної спадщини Києва. На Печерську стрімкими темпами проводять реконструкцію будівлі кінотеатру «Зоряний». Тут до осені 2019 мають відновити кінотеатр, але є нюанс: у ході реконструкції лаконічний і колоритний модерністський фасад будівлі... просто знищать і замінять на сучасний скляний курник з натяком на креативність», - написав він.

Активіст незадоволений, що від в оновленій будівлі «не збережеться навіть частинки оригінального фасаду (як от у випадку ЦУМу)».

«Назавжди зміниться і вигляд усього кварталу цієї частини Печерська. Дух місця назавжди втрачено, живого свідка своєї неповторної архітектурної доби вбито. Не забудьте пом’янути «Зоряний» «незлим тихим словом» (с), коли купуватимете попкорн в однойменному ново буді», - додав Мартиненко-Кушлянський.

У коментарях під його дописом думки киян розділилися: одним подобається дизайн оновленого кінотеатру, а інші теж обурені.

«Пам’ятаю, коли відкрили «Зоряний» у 80-ті, сподівався, що буде щось сучасне, а виявилось - черговий радянський смур», - пише один із коментаторів.

«Ага. тобто «дух Печерську» - це сіра совкова коробка з бетону? Ну, тепер-то все зрозуміло стало», - продовжує інший.

«Як вже дістало... чергове скляне створіння», - обурюється киянка.

Як повідомлялося, у 2019 році у Києві на Печерську буде створений Центр кіномистецтва «Зоряний». Після реконструкції «Зоряного» кінотеатр буде оснащений 4 сучасними кінозалами. Крім того, в Центрі проводитимуться різноманітні культурно-мистецькі заходи, фестивалі та майстер-класи, орієнтовані на популяризацію кінематографу.

Нагадаємо, за часів президентства Віктора Януковича в кінотеатрі «Зоряний» розміщувався штаб Партії регіонів. Після Революції Гідності кінотеатр залишився у приватній власності. 

У травні 2018 року на пленарному засіданні Київської міської ради депутати повернули в комунальну власність кінотеатр «Зоряний».