Повільне зростання виробництва екологічно чистої енергії стало проблемою для США

Джерела відновлювальної енергетики поки що не можуть повністю витіснити викопне паливо
фото: Depositphotos

Через високі температури, населення Техасу суттєво збільшило споживання електроенергії

Падіння виробництва електроенергії на вітроелектростанціях, гідроелектростанціях та атомних реакторах змусило оператора електромережі в Техасі – однієї з найбільших енергосистем США – збільшити використання викопного палива та викиди в атмосферу цього року, пише Reuters.

Зростання використання кондиціонерів через високі температури збільшило споживання електроенергії і змусило Раду з питань надійності електропостачання Техасу (ERCOT) звернутися до виробників електроенергії з проханням відкласти або скасувати заплановані відключення на цьому тижні.

Але обмеженість поставок екологічно чистої електроенергії призвела до того, що системні менеджери ERCOT були змушені збільшити виробництво електроенергії з викопних видів палива, щоб збалансувати потреби системи.

Згідно з даними, зібраними LSEG, до середини квітня ERCOT збільшила виробництво електроенергії на вугіллі на 5% порівняно з аналогічним періодом 2023 року, а видобуток природного газу – на 12%.

Таке зростання виробництва дозволило збільшити загальне виробництво електроенергії ERCOT на викопних видах палива на 10% порівняно з аналогічним періодом 2023 року.

На противагу цьому, виробництво електроенергії з чистих джерел ERCOT зросло лише на 3% до 15 квітня порівняно з аналогічним періодом 2023 року через падіння виробництва гідроенергії на 23%, вітрової – на 3% та атомної – на 4%.

Сонячна генерація допомогла частково компенсувати дефіцит чистої енергії, підскочивши на 60% до 15 квітня порівняно з аналогічним періодом 2023 року.

Але майже незмінне виробництво електроенергії з усіх екологічно чистих джерел означає, що викопне паливо залишається основним джерелом енергії в техаській енергосистемі цього року.

Нагадаємо, на сході Німеччини поблизу Лейпцига урочисто відкрили сонячний парк потужністю 605 МВт. Це найбільший об’єкт такого роду в Європі, він збирається збільшити потужність ще на 45 МВт.