«Зелена угода» стане для ЄС важливим інструментом відновлення після пандемії

Міністри схвалюють пропозицію Єврокомісії почати роботу над всеосяжним планом відновлення, що включає «зелений перехід» і цифрову трансформацію

«Зелена угода» надасть шанс стимулювати економіку і створити робочі місця у Європейському союзі після епідемії Covid-19. Про це йдеться у відкритому листі міністрів з екології та охорони навколишнього середовища з тринадцяти європейських країн, включаючи Францію, ФРН, Італію та Іспанію, передає renen

«Хоча зараз основна увага урядів приділяється боротьбі з пандемією та її безпосередніми наслідками, необхідно вже сьогодні готувати плани відновлення, беручи до уваги кліматичну і екологічну кризу, боротьба з якими повинна залишитися у центрі політичного порядку денного, - наголошують лідери відомств. - Ми не можемо дозволити собі регрес, який може мати згубні наслідки для клімату, біорізноманіття та навколишнього середовища, а також для здоров'я людей та європейської економіки».

Міністри схвалюють пропозицію Європейської Комісії почати роботу над всеосяжним планом відновлення, що включає «зелений перехід» і цифрову трансформацію, та закликають використовувати європейську «зелену угоду» у якості основи для цієї роботи.

«Зелена угода» являє собою нову стратегію зростання для ЄС, яка здатна забезпечити подвійну вигоду від стимулювання економіки і створення робочих місць, прискорюючи при цьому зелений перехід економічно ефективним способом, наголошуюється у листі.

Наприклад, мета кліматичної нейтральності до 2050 року поєднанні з сильними політичними установками забезпечує стабільне і орієнтоване на майбутнє інвестиційне середовище для європейського бізнесу, що є важливою передумовою для зеленого зростання і створення робочих місць.

«Нам необхідно нарощувати інвестиції, особливо у сфері стійкої мобільності, відновлюваної енергії, реконструкції будівель, досліджень та інновацій, відновлення біорізноманіття і кругової економіки, - зауважують міністри. - «Зелена угода» дає нам дорожню карту для прийняття правильних рішень у відповідь на економічну кризу, перетворюючи Європу в стійку і кліматично нейтральну економіку, тому необхідно протистояти спокусам у відповідь на нинішню кризу залишатись з викопною енергетикою».

Міністри закликають до кінця року збільшити кліматичну мету ЄС на 2030 рік, дотримуючись графіка Паризької угоди і надихати інших глобальних гравців також підняти свої цілі. «Вітаємо плани комісії представити до вересня 2020 року план з підвищення кліматичних цілей ЄС 2030 року про скорочення викидів парникових газів до 2030 року на 50-55% порівняно з 1990 роком, - наголошується у листі. - Невідкладні заходи щодо захисту та збереження біорізноманіття повинні стати ключовим елементом нашої реакції на глобальну кризу у галузі охорони здоров'я та навколишнього середовища та головним аспектом забезпечення довгострокового виживання та благополуччя наших суспільств».

Раніше глава Міжнародного енергетичного агентства (МЕА), Фатіх Біроль, зазначав, що інвестиції у відновлювані джерела енергії повинні стати «центральною частиною» планів всіх національних урядів щодо виходу з економічної кризи, викликаної нинішньою «глобальною пандемією».

Раніше повідомлялося, що альтернативна енергетика в Україні за рік зросла більш ніж вдвічі.