5 серпня: яке сьогодні свято, традиції та заборони

5 серпня – Міжнародний день блюзу
фото з відкритих джерел

Цього дня не можна ледарювати і довго спати

 5 серпня відзначається Міжнародний день блюзу, Міжнародний день близнюків, Міжнародний день алопеції та Міжнародний день світлофора. Віряни вшановують Почаївську ікону Божої Матері. 

Міжнародний день блюзу

Міжнародний день блюзової музики (International Blues Music Day), що відзначається в першу суботу серпня, – це день, присвячений багатому і яскравому жанру блюзової музики, це свято ритму й душі. Цей день – не лише можливість насолодитися проникливими мелодіями блюзу, а й можливість розповісти людям про історію цього жанру та його значний культурний вплив.

Міжнародний день блюзу був започаткований у 2013 році з метою вшанування блюзу – жанру, який глибоко вплинув на світ музики. День присвячений ознайомленню людей з історією блюзу та вшануванню його музики. Це день, щоб вшанувати минуле, відсвяткувати сьогодення і, найголовніше, забезпечити майбутнє цього унікального американського виду мистецтва, відомого як блюз.

Міжнародний день близнюків

У перші вихідні серпня традиційно святкується Міжнародний день близнюків. Цього дня прийнято вітати близнюків – двійнят, трійнят тощо. Заходи щорічно проводяться кожний серпень, починаючи з 1976 року. 

Фестиваль заснувала група жителів Твінсбурга, штат Огайо, під керівництвом Рея Дерсінга та Арі Хілера. Ідейними натхненниками свята виступає пара однояйцевих близнюків – Мойсей та Аарон Уілкокси. Вони у 1819 році купили 4000 акрів землі, 6 з яких вирішили пожертвувати на будівництво школи за умови, що стара та сумна назва міста Міллсвіл буде змінена на Твінсбург (буквально – «місто двійнят»). 

Через 150 років на святкуванні 200-річчя міста була проведена вечірка, яку відвідало 36 пар близнюків. Побачивши потенціал свята, місцеві жителі вирішили зробити його щорічним.

Міжнародний день алопеції

Щорічно в першу суботу серпня у всьому світі відзначають День алопеції.

Алопеція (з латини перекладається як облисіння) – патологічне випадіння волосся, яке призводить до його повного або часткового зникнення на голові або ділянках тіла. Цим аутоімунним захворюванням страждають близько 2% всього населення планети. Захворіти можуть діти та дорослі, вперше симптоми хвороби найчастіше проявляються до 20-річного віку.

Свято започатковано з метою об’єднати людей з алопецією, поділитися своїм досвідом, допомогти подолати труднощі та прийняти себе іншим.

Міжнародний день світлофора

Дату святкування, а саме 5 серпня, було обрано не випадково. Саме цього дня, у 1914 році, мешканці американського містечка Клівленда (штат Огайо) вперше побачили пристрій, на якому автоматично перемикалися кольорові лампочки. Згодом на вулицях містах з’явилися ще 3 таких світлофори. Автором саме цієї конструкції вважається Джейсон Хог.

Яке сьогодні релігійне свято

5 серпня – особливий день для вірян, оскільки цього дня в церковному календарі вшановується Почаївська ікона Божої Матері. Ця святиня є найбільш шанованою серед прихильників слов'янської віри. Її походження залишається загадкою, але перекази свідчать про її можливе створення в Болгарії або Візантії, оскільки її стиль є характерним для візантійської мистецької традиції.

Вже 400 років чудотворна святиня перебуває в місті Почаїв (Тернопільська область) в Почаївській лаврі. В монастирських книгах можна знайти чимало див, які створила ця ікона. Наприклад, саме до неї завжди зверталися, коли хотіли позбутися невиліковних хвороб.

Читайте також: Церковний календар на серпень. Які релігійні свята відзначатимуть українці

Що не можна робити цього дня

  • Не можна сваритися і сумувати – раніше люди вірили, що тоді цілий місяць інші будуть поводитися з тобою так само.
  • Заборонено скупитися, особливо, якщо це стосується знань – якщо хтось попросив поради, обов'язково її потрібно дати.
  • Не дозволяється ледарювати і довго спати.

Народні прикмети і традиції

  • Дивилися, який сьогодні день: на небі багато зірок – чекайте на дощ через кілька днів;
  • Ввечері по землі стелиться туман – буде спека;
  • Яскраво мерехтять зорі в світанковий час – через кілька днів дощитиме;
  • Павук плете павутину в бік півночі – чекайте на похолодання, півдня – ще буде спека;
  • Гучно кричить сич – буде похолодання.

Пам’ятні події 5 серпня

  • 1420 рік – чеські таборити висувають свою програму («12 празьких статей»), що вимагає знищення розкоші, етичного зла, скасування іконопоклонництва;
  • 1583 рік – англійський мореплавець Гемфрі Гілберт оголошує острів Ньюфаундленд власністю Королівства Англія;
  • 1772 рік – відбувається перший розділ Речі Посполитої;
  • 1789 рік – у Королівстві Франція скасовують кріпацтво;
  • 1884 рік – закладають перший камінь у фундамент Статуї Свободи у Нью-Йорку;
  • 1858 рік – відкривається перший трансатлантичний телеграф, тоді Королева Вікторія обмінялася вітаннями з президентом США Джеймсом Б'юкененом;
  • 1886 рік – у США виходить перша газета українською мовою «Америка»;
  • 1914 рік – у Клівленді встановлюють перші у світі електричні світлофори;
  • 1924 рік – у Туреччині забороняють багатоженство;
  • 1963 рік – міністри закордонних справ Великої Британії, СССР і США підписують договір про заборону випробувань ядерної зброї в атмосфері, космічному просторі й під водою;
  • 1965 рік – починається війна між Індією і Пакистаном;
  • 1967 рік – випускають перший альбом гурту Pink Floyd;
  • 1991 рік – Сергій Бубка встановлює світовий рекорд, стрибнувши з жердиною на 6 м 10 см;
  • 2022 рік – засновують Відзнаку Президента України «За оборону України».

Іменини

День ангела сьогодні святкують Трохим, Андрій, Федір.