Amnesty International заявляє про звільнення 13 осіб із «таємної в’язниці» СБУ

Amnesty International зазначає, що «практика таємного тримання під вартою й надалі заперечується українською владою, але доказів більш ніж достатньо»

Правозахисні організації Amnesty International та Human Rights Watch заявили про звільнення 13 осіб, які таємно утримувалися під вартою українською владою в управлінні Служби безпеки України в Харкові. Про це повідомила прес-служба Amnesty International
«Звільнення відбулося після того, як Amnesty International та Human Rights Watch викрили практику застосування тортур і таємного тримання під вартою з боку української влади та проросійських сепаратистів під час конфлікту на сході України в спільній доповіді «Тебе не існує: Свавільні затримання, насильницькі зникнення та тортури на сході України», опублікованої 21 липня. Минулого тижня організації направили листа Головному військовому прокурору України з новими деталями практики таємного тримання під вартою в Україні, зокрема докладні свідчення декого зі звільнених, а також дані про п’ятьох осіб, яких досі таємно утримують в управлінні СБУ в Харкові», - йдеться у повідомленні.
Amnesty International зазначає, що «практика таємного тримання під вартою й надалі заперечується українською владою, але доказів більш ніж достатньо».
«Перед оприлюдненням доповіді представники організацій зустрілися з Головним військовим прокурором України і передали йому список із 16 осіб, які, вочевидь, все ще перебували під вартою в Харкові. Він пообіцяв особисто проконтролювати розслідування практики таємного тримання під вартою. Згодом Amnesty International та Human Rights Watch дізналися, що шістьох чоловіків звільнили 25 липня, а ще шістьох чоловіків і одну жінку – 2 серпня. Дванадцятеро звільнених були зі списку 16 осіб, який було передано Головному військовому прокурору. Також стало відомо, що одного в’язня зі списку звільнили в березні 2016 року. Ще трьох затриманих перемістили до таємного місця тримання під вартою у квітні 2016 року, а одного з них звільнили 2 серпня», - повідомляють правозахисники.
Вони запевняють, що їм вдалося зв'язатися з сімома нещодавно звільненими таємно затриманими та опитати п’ятьох із них. «Їхні справи підтверджують жахливі висновки доповіді «Тебе не існує». Троє колишніх таємно затриманих – Микола Вакарук, Віктор Ашихін та Дмитро Корольов – прагнуть добиватися правосуддя. Інші двоє попросили залишитися анонімними, оскільки бояться дій у відповідь проти них та їхніх сімей», - повідомляє Amnesty International.