Білорусь закликає США долучитись до переговорів щодо українського Донбасу

Міністр закордонних справ Білорусі Володимир Макей

Глава МЗС Білорусі вказав на неефективність Мінських домовленостей і нормандського формату у справі врегулювання конфлікту на сході України

Білорусь знову закликала долучити Сполучені Штати Америки до врегулювання ситуації на сході України.

Про це заявив міністр закордонних справ Білорусі Володимир Макей в інтерв'ю, оприлюдненому у вівторок на сайті МЗС Білорусі, коментуючи позицію президента країни Олександра Лукашенка, який раніше закликав США активніше брати участь у розв'язанні українського конфлікту.

«Україна сьогодні опинилася, скажімо так, на перехресті інтересів різних держав, у тому числі і США. Інтерес США тут однозначно присутній. Ми це бачимо з останніх подій, заяв і американських офіційних осіб, і європейських. Європа зацікавлена в тому, щоб врегулювати цю ситуацію. Але якщо ми бачимо, що не виходить у такому форматі, розуміємо, що, напевно, все-таки без Сполучених Штатів Америки це питання не вдасться врегулювати, давайте спробуємо долучити США до цього питання, якщо вони до цього готові, якщо вони готові зробити внесок у врегулювання цього конфлікту. Саме з цього виходив, як я розумію, очільник білоруської держави, вносячи цю пропозицію», - сказав Макей.

Він також вказав на неефективність Мінських домовленостей і нормандського формату у справі врегулювання конфлікту на сході України. «Ми бачимо, що минув певний час, а ось ця робота в нормандському форматі, Мінські домовленості все-таки дають збій. Значить, десь не до кінця домовилися, щось, можливо, не до кінця передбачили, не підстрахувалися по всіх тих напрямках, за якими в Мінську були досягнуті домовленості», - сказав білоруський міністр.

Як повідомлялося, президент Білорусі Олександр Лукашенко закликав США посприяти мирному врегулюванню конфлікту на Донбасі.

Раніше долучити США до переговорів щодо Донбасу пропонував Президент України Володимир Зеленський, проте в Кремлі заявили, що поки не готові відповісти на цю ініціативу.