Британські вчені назвали продукт, який провокує у жінок рак
М’ясо підвищує ймовірність розвитку онкозахворювання і у жінок
Дослідження науковців з Університету Лідса (Великобританія) показало, що жінкам потрібно остерігатися частого вживання м’яса.
Про це повідомляє ukrhealth.
Найчастіше поради щодо помірного вживання м’яса звучать на адресу чоловіків, – але, виявляється, що м’ясо підвищує ймовірність розвитку онкозахворювання і у жінок. Дані, отримані дослідниками з Лідса, опублікував International Journal of Cancer.
Тим жінкам, у родині яких є випадки захворюваності на рак кишечника, вживання червоного м’яса необхідно звести до строгого мінімуму, вважають вчені. Цей висновок був зроблений після аналізу даних, отриманих в ході 17-річних спостережень за 32 тисячами жінок.
За період дослідження у 335 учасниць був виявлений рак товстої кишки. Якщо співвіднести особливості раціону харчування і стан здоров’я у жінок, автори проекту уклали, що часто їсти м’ясо представницям прекрасної статі шкідливо.
«У випробовуваних, які регулярно їли червоне м’ясо – яловичину, свинину, баранину, – ризик розвитку раку нижніх відділів товстої кишки виявився вище», – констатували вчені в публікації журналу.
Відзначимо, що п’ять років тому дослідники з австралійського Deakin University з’ясували: якщо жінки виключають червоне м’ясо зі свого раціону або їдять занадто мало, у них істотно підвищується ризик психічних розладів. В червоному м’ясі міститься високий рівень корисних речовин, включаючи жирні кислоти Омега-3, – просто його кількість не повинна перевищувати трьох-чотирьох порцій на тиждень розміром не більше долоні, заявили тоді вчені.