Депутат пояснив, чому Генсек ООН був правий, коли назвав Україну частково суверенною

Україна не передала до ООН копії всіх делімітаційних і демаркаційних документів, оскільки ще не закінчила міжнародний правовий процес

Народний депутат, генерал-майор юстиції Віктор Чумак, який у 1992–2004 роках він обіймав керівні посади в Державній прикордонній службі України, брав участь у роботі міжурядових комісій із делімітації та демаркації кордону з Російською Федерацією, погоджується з Генсеком ООН Пан Гі Муном, що Україна лише частково незалежна й суверенна. Про це нардеп сказав в інтерв’ю «Главкому».
«В чому правий Пан Гі Мун? До депозитарію ООН передаються на зберігання копії всіх делімітаційних і демаркаційних документів. Саме тоді визначається статус території держави, на яку поширюється його суверенне право. Документи ми не передали. Чому? Тому що міжнародний правовий процес ще не закінчили», - пояснив Чумак.
Він зазначив, що українські політики, державні діячі не могли прогнозувати, чим може обернутися таке затягування з делімітацією та демаркацією кордону з РФ. «Ми завжди розумні заднім числом. А уявити, що станеться агресія, і вона виявиться успішною ще й тому, що кордони розмиті – кому це спадало на думку? Нині Україна діє за так званим естонським варіантом. В естонців була схожа проблема: росіяни відмовлялися від демаркації 80 кілометрів, і Таллінн зробив все самостійно», - сказав Чумак.