Ердоган офіційно вступить на посаду президента Туреччини

Реджеп Таїп Ердоган

Форма правління в Туреччині зміниться з парламентської на президентську

В Анкарі в понеділок, 9 липня, пройде інавгурація президента Туреччини Реджепа Таїпа Ердогана, який здобув перемогу на виборах 24 червня.

Як повідомив офіційний представник турецького лідера Ібрагім Калин, о 16:30 за місцевим часом (15:30 за київським) президент Ердоган принесе присягу на Великих національних зборах Туреччини (парламент).

Потім, згідно з традицією, він відправиться в Аниткабір - мавзолей засновника Турецької Республіки Мустафи Кемаля Ататюрка, де залишить пам’ятний запис у книзі почесних гостей.

Після цього у президентському палаці відбудеться офіційна церемонія переходу від парламентської форми правління до президентської, пізніше - урочиста вечеря, на якій будуть присутні лідери понад 20 країн. Також в Анкару прибудуть лідери і глави кабінетів міністрів України, Болгарії, Боснії і Герцеговини, Венесуели, Гвінеї, Грузії, Замбії, Казахстану, Киргизії, Македонії, Пакистану, Сомалі, Росії.

Форма правління в Туреччині зміниться з парламентської на президентську, а глава держави отримає право самостійно і без обов’язкового схвалення парламенту формувати кабінет міністрів, призначати необмежену кількість віце-президентів, буде відповідати за підготовку бюджету.

За парламентом збережуться виключно законотворчі повноваження і право обмеженого контролю за діяльністю уряду і президента. Процес трансформації влади підтримали громадяни Туреччини на референдумі в квітні 2017 року.

Нагадаємо, головний радник із економічних питань очільника Туреччини Джеміль Ертем заявив, що уряд Туреччини має намір зосередитися на досягненні відповідних економічних показників і проведенні реформ після перемоги Ердогана на виборах президента країни.