Держдеп відповів Луценку на заяву про «список людей, яких не треба чіпати»

Генпрокурор Юрій Луценко дав інтерв'ю американському Hill.tv

У Держдепартаменті США повідомили, що заява Луценка – «відверта фальсифікація»

Генеральний прокурор України Юрій Луценко заявив в інтерв'ю американському телеканалу Hill.TV, що посол США в Україні Марі Йованович під час їх першої зустрічі нібито надала йому список осіб, яких ГПУ не повинна переслідувати.

«На жаль, на першій зустрічі посол США в Києві (Йованович) дала мені список людей, яких ми не повинні переслідувати», - сказав Луценко.

«Моя відповідь на це - це неприпустимо. Ніхто в цій країні, ні наш президент, ні наш парламент, ні наш посол, не зупинять мене від кримінального переслідування за вчинення злочину», - продовжив він.

Луценко також сказав, що ГПУ не отримала коштів на суму майже 4 мільйони доларів, які мала б виділити посольство США в Україні, заявивши, що «ситуація була досить дивною» і вказавши на той факт, що кошти були виділені, але «не отримані».

У Держдепартаменті США телеканалу повідомили, що заява Луценка – «відверта фальсифікація».

«Ми бачили повідомлення про звинувачення. В даний час Сполучені Штати не мають ніякої допомоги Генеральній прокуратурі, але раніше намагалися підтримати фундаментальну реформу сектора правосуддя, в тому числі в ГПУ, після Революції гідності 2014 року», - сказав представник Держдепу.

«Коли політична воля до справжніх реформ з боку генеральних прокурорів, що змінюють один одного, виявилася недостатньою, ми взяли на себе відповідальність перед американськими платниками податків і перенаправили допомогу на більш продуктивні проекти», - додав він.

У прес-службі Генпрокуратури підтвердили, що Луценко дійсно дав інтерв'ю Hill.TV.

«Вона (Йованович, - ред.) На зустрічі озвучила йому список людей, яких не можна переслідувати», - сказала прес-секретар генпрокурора Лариса Сарган.

На питання, чому тільки зараз Луценко зізнався в цьому, Сарган відповіла: «Тому що зараз у нього про це запитали».

За словами Сарган, в озвученому списку «не дві і не три прізвища, а більше». Серед них - представники законодавчої влади.

Раніше Йованович закликала українську владу звільнити голову Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назара Холодницького через те, що він «був спійманий на наданні консультацій підозрюваним про те, як уникнути відповідальності».