Грач заступився за кримських татар перед окупантами

До міжнаціональної сфери треба ставитися дуже обережно, зазначив Грач

Колишній депутат Верховної Ради від Компартії та екс-голова Верховної Ради Криму Леонід Грач, який зараз мешкає на півострові, вважає, що окупаційна влада підірвала міжнаціональний мир. Про це він сказав в інтерв’ю «Главкому», коментуючи репресії проти кримських татар.
«Ситуація і так уже запекла до межі. У кримських татар з точки зору їхнього волелюбного духу, звичайно, є тертя із владою. А до міжнаціональної сфери треба ставитися дуже обережно. Підірвати ситуацію легко, але як потім з неї вийти? Я чудово знаю, як непросто було налагодити міжнаціональний мир у Криму», – зазначив Грач.
На його думку, російські силовики ніколи не замислювались, як зберегти міжнаціональний мир. «Приїхав якийсь з Сибіру, думає, що зараз дубиною махне – і нікуди не подінуться ті кримчани. Так далеко не поїдеш», – сказав Грач.
«Як людина, котра пройшла десятиліття з цією проблемою, я на цьому більше знаюся, ніж будь-який привозний силовик. Вони повторюють, до речі, і мої помилки. Свого часу я думав, що можна створити групу, наближену до влади, і дати її членам по посаді. Але окрім ворожнечі та недовіри в кримськотатарському середовищі це нічого не дає», – розповів він.
Грач вважає, що окупаційна влада зробила велику помилку, не пустивши Мустафу Джемілєва до Криму. «Не треба було не пускати до Криму Джемілєва – хай би він приїжджав, і тут уже йому висувайте претензії. Такими методами лише створили потужне кримськотатарське лобі, яке тепер антиросійське. Поклонська просто не спроможна була такі речі розуміти, коли приїжджала на Чонгар і погрожувала нікого не пропустити. І тепер цю купу проблем із кримськими татарами треба буде розгрібати дуже тривалий період», – сказав він.