Ле Пен отримувала гроші від росіян, які мають вплив в Україні –ЗМІ

Французький політик Марін Ле Пен

Коли Ле Пен потребувала грошей перед виборами, на допомогу їй прийшов російський бізнесмен Олександр Бабаков

Французький політик Марін Ле Пен у 2014 році за сприяння власника низки українських обленерго отримала «під вибори» 9,4 мільйона євро у російському банку.

Про це повідомляє «Голос Америки».

27 грудня видання The Washington Post опублікувало матеріал, в якому розкрило деталі оборудки, в якій з російської сторони були задіяні Олександр Бабаков, що є одним з основних представників інтересів Росії в Україні і володіє 11 з 24 українських обленерго, та Геннадій Тимченко – основний підрядник проекту «Північний потік-2». Увагу до цього привернув у своєму твіті аналітик Atlantic Council Андерс Аслунд.

[TWITTER]

[/TWITTER]

Коли Ле Пен потребувала грошей перед виборами, на допомогу їй прийшов російський бізнесмен та член парламенту Олександр Бабаков. Він запропонував взяти кредит через «Перший чесько-російських банк», який на той час контролював Геннадій Тимченко.

«Національний фронт» отримав гроші від банку у 2014 році під 6%. Про угоду стало відомо завдяки публікації французького журналіста. В 2016 році банк визнали неплатоспроможним серед більше сотні інших російських банків.

Однак, за шість днів до введення тимчасової адміністрації в банк, кредит партії Ле Пен було продано непрозорій російській компанії, а наприкінці 2016-го – російській компаній зі зв'язками з військовими – «Авіазапчасть», повідомляє видання посилаючись на дані російської установи страхування депозитів.

Серед клієнтів «Авіазапчасті», зокрема фігурують сирійські військово-повітряні сили, які групи з захисту прав людини підозрюють у вчиненні нападів на цивільних на виконання наказів Асада, зазначає ЗМІ.

Передачу кредиту від банку оскаржує і російська установа зі страхування депозитів. Поки йде процес, французька партія сплачує за кредит на рахунок російського нотаріуса.

У партії Ле Пен визнають, що борг перекупила «Авіазапчасть».

«Для нас було трохи дивно, що кредит передали компанії, яка продає устаткування для літаків», - сказав казначей партії Сен Жюст.

Відповідаючи на питання, чи має «Авіазапчасть» зв'язок з російською військовою розвідкою, Сен Жюст зазначив: «В Росії вони всі – колишні члени КДБ».

Нагадаємо, восени французький суд наказав лідерові партії «Національне об'єднання» (колишній «Національний фронт») Марін Ле Пен у найкоротші строки пройти психіатричне обстеження. Таке рішення пов'язане зі справою про публікацію у Twitter-акаунті політика фотографій вбивства бойовиками ІДІЛ кількох заручників.

Натомість Ле Пен відмовилася проходити психіатричну експертизу.

Влітку партію Марін Ле Пен позбавили 2 млн євро державних дотацій