«Майте совість». Керівник столичної швидкої звернувся до громадян

Директор Центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф Києва Анатолій Вершигора

Анатолій Вершигора про те, що швидка це – не поліклініка на колесах

Директор Центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф Києва Анатолій Вершигора заявив, що громадянам слід бути більш відповідальними у питанні виклику швидкої допомоги.

Про це йдеться у матеріалі «Главкома» Суцільний переполох. Що показали перші тижні реформи швидкої допомоги.

За словами фахівця, громадяни продовжують викликати швидку допомогу, зокрема, у випадку високої температури, хоча такий симптом не відноситься до екстрених викликів.

«Висока температура не відноситься до екстрених викликів! Скільки б ми не говорили, скільки б не закликали до совісті, кожен думає, що швидка допомога - це поліклініка на колесах і з будь-якого приводу вона повинна приїхати. Під час епідемії грипу та ГРВІ у мільйонів людей піднімається висока температура. Невже швидка повинна стояти у кожної квартири?», - риторично запитав він і навів приклад, що за один з днів вересня у Києві з приводу ГРЗ через високу температуру було здійснено 130 викликів із них приблизно 40 до дітей.

Вершигора зазначив, що незважаючи на початок медичної реформи в Україні «швидка» працює так, як працювала раніше – без жодних змін.

«Все відбувається в нормальному звичайному ритмі, відповідно до нормативних документів. Це Закон «Про екстрену медичну допомогу», постанови Кабміну, яка з 2012 року розподіляє виклики на екстрені і не екстрені, і для Києва є Постанова про виклик невідкладної медичної допомоги. Аналогічні правила є в інших областях», - розповів він.

З 1 вересня в Україні стартував перший етап реформи екстреної медичної допомоги. Він триватиме до 2020 року. Міністерство охорони здоров'я назвало цю фазу підготовчою. У цей час має бути створена система перепідготовки спеціалістів, відкриті диспетчерські пункти тощо. Втім, багато змін нині у кращому випадку лише прописані на папері, а деякі новації навіть документально не оформлені.

Докладніше читайте тут: Суцільний переполох. Що показали перші тижні реформи швидкої допомоги