«Майте совість». Керівник столичної швидкої звернувся до громадян

«Майте совість». Керівник столичної швидкої звернувся до громадян
Директор Центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф Києва Анатолій Вершигора

Анатолій Вершигора про те, що швидка це – не поліклініка на колесах

Директор Центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф Києва Анатолій Вершигора заявив, що громадянам слід бути більш відповідальними у питанні виклику швидкої допомоги.

Про це йдеться у матеріалі «Главкома» Суцільний переполох. Що показали перші тижні реформи швидкої допомоги.

За словами фахівця, громадяни продовжують викликати швидку допомогу, зокрема, у випадку високої температури, хоча такий симптом не відноситься до екстрених викликів.

«Висока температура не відноситься до екстрених викликів! Скільки б ми не говорили, скільки б не закликали до совісті, кожен думає, що швидка допомога - це поліклініка на колесах і з будь-якого приводу вона повинна приїхати. Під час епідемії грипу та ГРВІ у мільйонів людей піднімається висока температура. Невже швидка повинна стояти у кожної квартири?», - риторично запитав він і навів приклад, що за один з днів вересня у Києві з приводу ГРЗ через високу температуру було здійснено 130 викликів із них приблизно 40 до дітей.

Вершигора зазначив, що незважаючи на початок медичної реформи в Україні «швидка» працює так, як працювала раніше – без жодних змін.

«Все відбувається в нормальному звичайному ритмі, відповідно до нормативних документів. Це Закон «Про екстрену медичну допомогу», постанови Кабміну, яка з 2012 року розподіляє виклики на екстрені і не екстрені, і для Києва є Постанова про виклик невідкладної медичної допомоги. Аналогічні правила є в інших областях», - розповів він.

З 1 вересня в Україні стартував перший етап реформи екстреної медичної допомоги. Він триватиме до 2020 року. Міністерство охорони здоров'я назвало цю фазу підготовчою. У цей час має бути створена система перепідготовки спеціалістів, відкриті диспетчерські пункти тощо. Втім, багато змін нині у кращому випадку лише прописані на папері, а деякі новації навіть документально не оформлені.

Докладніше читайте тут: Суцільний переполох. Що показали перші тижні реформи швидкої допомоги 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: