Медведчук розповів, чому виконання Мінських угод заблоковано

Медведчук вважає, що закон про вибори, зміни до Конституції і закон про особливий статус мають узгоджуватися з представниками окремих районів Донецької та Луганської областей

Переговорний процес в Мінську повинен виходити з об'єктивної поваги сторін, якщо його мета - досягти консенсусу. Якщо ж це піар-акція, видимість переговорів і дотримання Мінських угод, тоді він просто не потрібен, вважає спецпредставник з гуманітарних питань у Тристоронній контактній групі Віктор Медведчук. Про це він розповів в інтерв'ю одному з російських телеканалів.
Коментуючи питання про вимогу представників ОРДЛО вести прямі переговори з Києвом, Медведчук зазначив, що закон про вибори, зміни до Конституції і закон про особливий статус повинні узгоджуватися з представниками окремих районів Донецької та Луганської областей.
«Чому вони не погоджують? Тому що сьогодні питання внесення змін до Конституції немає в порядку денному. 31 серпня 2015 року були проголосовані зміни до Конституції, які заклали на рівні Основного Закону питання, що стосується Мінських угод і статусу цих територій. У пункті 18 Перехідних положень було записано, що особливості місцевого самоврядування на територіях Донецької та Луганської області регулюються окремим законом. Київ порахував, що цього достатньо, в Донецьку, Луганську і в Росії - що недостатньо. Віз і нині там. Перше читання закінчилося, другого не було, і з урахуванням того, що Київ не бажає йти далі в питанні виконання Мінських угод, а Донецьк та Луганськ не погоджується з тим, як це було прийнято на рівні першого читання, тема поки закрита, або заблокована, або рішення її призупинено», - пояснив Медведчук.