Міністр фінансів розповів, хто тисне на бізнес

Міністр фінансів Олександр Данилюк

Протягом року Данилюк намагався отримати рішення Кабміну для ліквідації податкової міліції

Міністр фінансів Олександр Данилюк заявив, що податкова поліція тисне на бізнес.

Про це Данилюк розповів в ефірі програми на телеканалі ZIK.

«Для мене є кілька принципових реформ, які є дуже важливими для розвитку економіки країни. Одна з них – це реформа Державної фіскальної служби, без якої не варто говорити про покращення інвестиційного клімату та зростання економіки», – підкреслив Данилюк.

До того ж, зауважив міністр фінансів, якщо подивитися на останні соціологічні дані, то після судів наступним найбільш корумпованим органом українці вважають Державну фіскальну службу.

«На посаді міністра я перебуваю вже два роки і з першого ж дня активно борюся за реформу ДФС. Відтак, це і призвело до конфлікту з Насіровим. Чи ви колись бачили міністра, який йшов «в лобову» з керівником ДФС через те, що він гальмує реформи? Відтак, за допомогою НАБУ, нам вдалося в дуже короткий термін запровадити прозорий механізм відшкодування ПДВ», – наголосив Данилюк.

Урядовець розповів, що концепцію реформування ДФС та плани щодо впровадження змін розглядали разом із МВФ та міжнародними експертами. Відповідні рішення прийняли на засідання Кабміну в березні 2017 року. Утім ці зміни так і не були підписані, а вже в січні їх скасували.

«Рішення скасували, коли я був у США на зустрічі із їхнім міністром фінансів щодо підтримки цієї ж реформи ДФС. Також я боровся за скасування податкової міліції. І коли Верховна Рада спробувала відновити цю структуру, то я пішов до парламенту і вмовляв коаліцію не робити цього. Завдяки небайдужим депутатам це вдалося зробити. Далі протягом року я намагався отримати рішення Кабміну для ліквідації Податкової міліції, адже сам я не можу цього зробити. Втім уряд так і не пішов на такий крок. Відтак, я знаю, хто тисне на бізнес, але нічого не можу з цим зробити», – визнав Олександр Данилюк.

Нагадаємо, міністр фінансів Олександр Данилюк написав листа послам G7 з наміром, як було зазначено, уникнути двозначності і маніпуляцій у його конфлікті з прем'єр-міністром Володимиром Гройсманом.

Як повідомлялося, сварка Данилюка і Гройсмана через призначення заступника сталася ще на засіданні Кабміну 23 травня.