Міністр освіти пообіцяла, що до наступного року несправності електронної системи вступу до вишів будуть виправлені

Лілія Гриневич

Лілія Гриневич зазначила, що проблеми були зафіксовані також і у роботі приймальних комісій

Програмне забезпечення електронної системи вступу у вищі навчальні заклади буде допрацьоване до вступної кампанії наступного року, запевнила міністр освіти і науки України Лілія Гриневич.

«Зараз за результатами вступної кампанії ми проведемо дуже глибокий аналіз і аудит всього, що відбувалося в її ході, щоб визначити головні аспекти, на доопрацюванні яких треба зосередитися», - заявила міністр в інтерв'ю агентству «Інтерфакс-Україна».

Гриневич зазначила, що раніше ПО належало приватній особі, а тепер перебуває у власності держави, а його розробником за підсумками тендеру стало ПАТ "Науково-дослідний інститут прикладних інформаційних технологій". Зазначений тендер був тимчасово заблокований через суд, і тому ПО розроблялося і впроваджувалося у стислі терміни, що могло призвести до проблем в ході вступної кампанії нинішнього року.

«При цьому важливо, що чимало з виявлених проблем вже вирішені, тому що до кінця вступної кампанії робота системи була стабілізована. В той же час не всі проблеми вступної кампанії пов'язані з роботою електронної системи, деякі – з роботою приймальних комісій», - зазначила глава МОН.

Так, в деяких випадках приймальні комісії застосовували стимулюючий сільський коефіцієнт 1,02 до тих абітурієнтів, які не відповідали вимогам: закінчити сільську школу і бути прописаними в сільській місцевості.

Нагадаємо, в перші два дні вступної кампанії  близько 40 тис. заяв вступників не були належним чином зареєстровані.

17 липня з системи несподівано зникли заяви абітурієнтів, у яких не був підрахований конкурсний бал. Деякі виші, за свідченням членів приймальних комісій, за ніч "втратили" таким чином до 1 тисячі заяв.

Також читайте: Скандали вступної кампанії-2017, або Як електронна система «обрізала» бюджетні місця