МЗС Німеччини вітає продовження особливого статусу на Донбасі

Будівля німецького уряду

Німецька сторона закликає сторони конфлікту на сході України виконати усі зобов'язання, викладені у Мінських угодах

У Німеччині вважають, що продовження до кінця 2019 року особливого порядку місцевого самоврядування на Донбасі підтверджує прагнення України керуватися духом Мінських домовленостей, і закликають не допустити «виборів» в ОРДЛО.

Так в МЗС ФРН прокоментували на прохання «Укрінформу» прийняття у четвер Верховною Радою України закону про продовження до 31 грудня 2019 року особливого порядку місцевого самоврядування на Донбасі.

«Федеральний уряд вітає продовження сьогодні закону про спеціальний статус для частин Донецької і Луганської областей парламентом України. Це рішення є ще одним доказом того, що Україна твердо дотримується своїх зобов'язань у рамках Мінських угод», - заявила представник міністерства закордонних справ ФРН.

Німецька сторона закликає сторони конфлікту на сході України виконати усі зобов'язання, викладені у Мінських угодах, зокрема дотримуватися режиму припинення вогню, відвести важку зброю і вивести свої війська із зон, визначених у 2016 році у рамках Тристоронньої контактної групи.

У дипломатичному відомстві нагадують, що Мінські угоди передбачають проведення місцевих виборів у рамках українського законодавства. Будь-яка інша форма «виборів», оголошена сепаратистами, суперечитиме букві та духу угоди і тому вважатиметься недійсною, підкреслюють в уряді Німеччини.

Офіційний Берлін закликає всі сторони докласти усіх зусиль для недопущення «виборів», запланованих на 11 листопада.

Як відомо, Верховна Рада підтримала законопроект № 9153, який пропонує продовжити дію закону про особливий порядок самоврядування окупованих територій Донецької і Луганської областей до 31 грудня 2019 року.

Верховна Рада ухвалила закон про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донбасу у вересні 2014 року, він набув чинності 18 жовтня 2014 року терміном на три роки.