МЗС викликає російського консула «на килим» через Сущенка

До Романа Сущенка, якого Росія тримає за гратами, четвертий день не допускають українського консула

МЗС викликає консула Росії в Україні для надання пояснень, чому РФ, порушуючи норми міжнародного права, не надає доступу нашому консулу до Романа Сущенка

МЗС викликає консула РФ в Україні для надання пояснень через недопуск українських дипломатів до журналіста Романа Сущенка.

Про це повідомила речник МЗС Мар'яна Беца.

«Сьогодні МЗС викликає консула Росії в Україні для надання пояснень, чому РФ в порушення норм міжнародного права не надає доступу нашому консулу до Романа Сущенка», – повідомила Беца.

Вона додала, що напередодні, в середу, повторно було відправлено до МЗС Росії ноту з вимогою негайно надати доступ консулу до Сущенка, якого утримують у «Лефортово».

«Ми вживаємо всіх заходів і по лінії посольства, і по лінії консульства, звернулися і до уповноваженого з прав людини в РФ», – сказала Беца.

Як повідомляв «Главком», Росія четвертий день не пускає консула до Сущенка.

Нагадаємо, у неділю, 2 жовтня, громадський рух «Відкрита Росія» на своєму сайті повідомив, що суд Москви заарештував українця Романа Сущенка за звинуваченням у шпигунстві і що правозахисники випадково зустріли чоловіка у камері карантинного відділення Лефортовської в'язниці.

Національне інформаційне агентство «Укрінформ» вважає затримання Сущенка, який працює в агентстві з 2002 року та кореспондентом у Франції з 2010-го, спланованою провокацією.

«Укрінформ» і дружина журналіста уклали з російським адвокатом Марком Фейгіним угоду про захист Сущенка.

МЗС України вимагає від Росії негайного звільнення українського журналіста.

Прес-секретар Путіна назвав затримання українського журналіста в Москві «звичайною роботою спецслужб».

Як відомо, обвинувачення Сущенку мають висунути 7 жовтня.