Перший кінопровал Зеленського. Відеозвернення президента збирають все менше глядачів (графіка)

Володимир Зеленський втрачає свого глядача 

За рік Зеленський втратив сотні тисяч переглядів своїх відео у соцмережах

Президент Володимир Зеленський, який продовжує замість системного спілкування з журналістами віддавати перевагу відеозаписам, почав втрачати глядача. Дослідження Інституту масової інформації виявило кілька тенденцій «відосіків» від Зеленського. Головна з них украй негативна для президента: він втрачає глядача. І йдеться про сотні тисяч і навіть мільйони.

Дослідження охоплює відео, які Зеленський викладав у період з 1 січня.2019 року по 30 квітня 2020-го на своїх акаунтах у Facebook та Instagram. Свого Youtube-каналу Зеленський офіційно не має.

За цей період у Facebook Зеленський виклав 110 відео. У середньому у Facebook одне відео від Зеленського дивилися 433 тисячі користувачів. Середні показники для кожного місяця показано в такій діаграмі:

Увесь період дослідження можна умовно розділити на три періоди: жовтий, зелений та червоний.

1. Жовтий. Січень-березень 2019 року. Це час президентської виборчої кампанії до першого туру включно. 

Протягом цього етапу відео Зеленського збирало чималу аудиторію. А сам Зеленський активно викладав пости: загалом 39 відео з рекордом у січні – 18 відео.

На цьому тлі значно виділяється відео від 7 березня 2019-го, яке подивилися 2,8 млн глядачів. У ньому кандидат у президенти заявив про прослуховування його офісу та підготовку проти нього кримінальних справ.

2. Зелений. Квітень 2019 – лютий 2020 року. Це час другого туру та перших місяців президентства.

Цей етап можна поділити на три частини. 

Перша – квітень 2019-го, коли країна готувалася до другого туру, а потім очікувала його офіційних результатів. Цей місяць став рекордним щодо загальної кількості переглядів відео. 15 відеопостів Зеленського отримали 13,2 млн переглядів (у середньому – 881 тисяча).

Друга – травень-вересень 2019-го, коли спочатку Зеленський заступав на посаду й ознайомлювався зі станом справ, а потім його команда те саме робила в парламенті та уряді. Протягом цих місяців Зеленський викладає значно менше відео у Facebook – лише 13, але показник переглядів ще високий. У травні й вересні Зеленський виклав лише по одному відео за місяць, кожне подивилися 1 млн користувачів.

Третя – жовтень 2019-го – лютий 2020-го: нова влада займається вже реальними справами і аж до перших значних проблем у команді Зеленського. Протягом цього часу спостерігається тенденція до поступового зменшення аудиторії. 

3. Червоний. Березень-квітень 2020-го. Період пандемії Covid-19. Зеленський починає активніше викладати відеозвернення, а показники переглядів падають ще нижче. Дійшло до того, що у квітні кожне відео дивилися в середньому на 315 тисяч осіб менше за попередні середні показники.

У дослідженні йдеться, що в Instagram Зеленський втратив ще більше.

Загалом у цій соцмережі він виклав 107 відео за увесь період дослідження. В Instagram Зеленського найбільшу аудиторію зібрало відео від 3 квітня 2019-го зі зверненням до Порошенка щодо дебатів на стадіоні – неймовірні 14,8 млн переглядів. 

А вже у квітні 2020-го відео Зеленського в Instagram збирають значно менше переглядів. Різниця становить приблизно у сотні тисяч глядачів. Якщо ж згадати, що в свої найкращі місяці Зеленський збирав в Instagram більш ніж 4 млн глядачів, то рахунок втрат іде аж до 3 млн. Для порівняння: таку кількість голосів виборців Петро Порошенко набрав у першому турі президентських виборів – 2019.

До слова, у березні із відеозверненням Зеленського стався конфуз. Ввечері  17 березня телеканал ICTV транслював серіал «Нюхач». На телеканалі перервали трансляцію, щоб увімкнути звернення президента Володимира Зеленського щодо ситуації із коронавірусом та поверненням в Україну громадян, які знаходяться поза її межами. 

Виступ Зеленського супроводжувався такими титрами: «Це я вбила Еріку»; «Вона забрала в мене кохану людину»; «Пробачте мені, якщо зможете»; «Белла Осмаловська»; «Чому надруковано? Чому не від руки?»; «Тіло підтягували вже після смерті».

Пізніше представники телеканалу підтвердили, що це сталося через технічну помилку та принесли свої вибачення, порадивши звернути увагу на зміст заяви президента.