Петиція, що закликає ратифікувати Стамбульську конвенцію, набрала понад 25 тисяч голосів

Президент України Володимир Зеленський зобов'язаний розглянути петицію

Петиція про ратифікацію Стамбульської конвенції (Конвенція Ради Європи про запобігання насильству щодо жінок і домашньому насильству та боротьбу з цими явищами) набрала вже понад 25 тис. голосів. І це при тому, що до кінця збору підписів залишилося ще 10 днів. 

Про це йдеться у розділі «Електронні петиції» на офіційному сайті президента України.

Тепер президент України Володимир Зеленський зобов'язаний розглянути петицію.

Зазначимо, петиція була створена 24 лютого.

У тексті петиції пояснюється, що Стамбульська конвенція – це міжнародна угода Ради Європи, яку станом на січень 2020 року підписали уже понад 35 країн Європейського Союзу. Україна стала однією із держав-авторок Конвенції та однією з перших підписала її. Міжнародні та вітчизняні експерти та експертки, правозахисниці та правозахисники, громадські діячі та діячки неодноразово наполягали на тому, що цей документ має бути ратифікований та імплементований у національне законодавство та політичну платформу держави. Тим паче, що Європейський Парламент у Резолюції від 28 листопада 2019 року закликав держави-підписантки ратифікувати Стамбульську конвенцію.

Лідер партії «Слуга народу», народний депутат Олександр Корнієнко раніше заявив, що перспективи ратифікації Стамбульської конвенції Верховною радою є дуже низькими.

«Ми розуміємо, що церква - це та інституція, де висока довіра, серед депутатів зокрема. Перспективи ухвалення Стамбульської конвенції в тому вигляді, в якому вона є, дуже низькі. Але у нас є зобов'язання, і рухатися потрібно шляхом медіації», - сказав нардеп.

Нагадаємо, Україна підписала Конвенцію Ради Європи про запобігання насильству стосовно жінок і домашньому насильству (Стамбульська конвенція) ще 2011 року, але досі не ратифікувала.

У 2016 році спроба ратифікувати цей документ провалилася. Нинішня Верховна Рада в цьому питанні дуже консервативна. Минулого тижня стало відомо, що 307 депутатів створили міжфракційне об'єднання за «сімейні цінності».

Як відомо, на сьогодні Конвенцію Ради Європи у ЄС не ратифікували Болгарія, Чехія, Угорщина, Ірландія, Латвія, Литва, Люксембург, Словаччина та Велика Британія.

Європейський Союз та Рада Європи закликають Україну ратифікувати її без зволікань. В Україні насильство над жінками залишається однією з найгостріших соціальних проблем: щорічно кількість жертв сягає 1,1 млн.

Нагадаємо, ще у грудні 2018 року п'ятий президент України Петро Порошенко закликав Верховну Раду ратифікувати Конвенцію Ради Європи про запобігання насильству щодо жінок і домашньому насильству, відому також як Стамбульська конвенція.