Петиція, що закликає ратифікувати Стамбульську конвенцію, набрала понад 25 тисяч голосів

Петиція, що закликає ратифікувати Стамбульську конвенцію, набрала понад 25 тисяч голосів

Президент України Володимир Зеленський зобов'язаний розглянути петицію

Петиція про ратифікацію Стамбульської конвенції (Конвенція Ради Європи про запобігання насильству щодо жінок і домашньому насильству та боротьбу з цими явищами) набрала вже понад 25 тис. голосів. І це при тому, що до кінця збору підписів залишилося ще 10 днів. 

Про це йдеться у розділі «Електронні петиції» на офіційному сайті президента України.

Тепер президент України Володимир Зеленський зобов'язаний розглянути петицію.

Зазначимо, петиція була створена 24 лютого.

У тексті петиції пояснюється, що Стамбульська конвенція – це міжнародна угода Ради Європи, яку станом на січень 2020 року підписали уже понад 35 країн Європейського Союзу. Україна стала однією із держав-авторок Конвенції та однією з перших підписала її. Міжнародні та вітчизняні експерти та експертки, правозахисниці та правозахисники, громадські діячі та діячки неодноразово наполягали на тому, що цей документ має бути ратифікований та імплементований у національне законодавство та політичну платформу держави. Тим паче, що Європейський Парламент у Резолюції від 28 листопада 2019 року закликав держави-підписантки ратифікувати Стамбульську конвенцію.

Натиснути для збільшенняНатиснути для збільшення

Лідер партії «Слуга народу», народний депутат Олександр Корнієнко раніше заявив, що перспективи ратифікації Стамбульської конвенції Верховною радою є дуже низькими.

«Ми розуміємо, що церква - це та інституція, де висока довіра, серед депутатів зокрема. Перспективи ухвалення Стамбульської конвенції в тому вигляді, в якому вона є, дуже низькі. Але у нас є зобов'язання, і рухатися потрібно шляхом медіації», - сказав нардеп.

Нагадаємо, Україна підписала Конвенцію Ради Європи про запобігання насильству стосовно жінок і домашньому насильству (Стамбульська конвенція) ще 2011 року, але досі не ратифікувала.

У 2016 році спроба ратифікувати цей документ провалилася. Нинішня Верховна Рада в цьому питанні дуже консервативна. Минулого тижня стало відомо, що 307 депутатів створили міжфракційне об'єднання за «сімейні цінності».

Як відомо, на сьогодні Конвенцію Ради Європи у ЄС не ратифікували Болгарія, Чехія, Угорщина, Ірландія, Латвія, Литва, Люксембург, Словаччина та Велика Британія.

Європейський Союз та Рада Європи закликають Україну ратифікувати її без зволікань. В Україні насильство над жінками залишається однією з найгостріших соціальних проблем: щорічно кількість жертв сягає 1,1 млн.

Нагадаємо, ще у грудні 2018 року п'ятий президент України Петро Порошенко закликав Верховну Раду ратифікувати Конвенцію Ради Європи про запобігання насильству щодо жінок і домашньому насильству, відому також як Стамбульська конвенція. 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: