Порошенко скликає надзвичайне засідання через напруження з Польщею

Порошенко ініціював проведення надзвичайного засідання консультаційного комітету президентів задля зміцнення стратегічного партнерства між Україною та Республікою Польща

Глава держави Петро Порошенко ініціював проведення надзвичайного засідання консультаційного комітету президентів України і Польщі з метою запобігання подальшої ескалації напруги між двома країнами. Про це повідомив прес-секретар Порошенка Святослав Цеголко.

«Резонансні заяви з боку представників офіційної польської влади на адресу України та її керівництва, що лунають останнім часом, викликають серйозне занепокоєння та не можуть залишатися без належного реагування», – зазначається в повідомленні.

Зазначається, що Порошенко ініціював проведення надзвичайного засідання консультаційного комітету президентів задля зміцнення стратегічного партнерства між Україною та Республікою Польща, та щоб уникнути подальшу ескалацію напруги.

Як відомо, консультаційний комітет є дорадчим органом, що покликаний сприяти реалізації домовленостей між главами обох держав, спрямованих на поглиблення дружніх стосунків між Україною і Республікою Польща, який очолюють зовнішньополітичні радники президентів.

Нагадаємо, глава МЗС Польщі Вітольд Ващиковький заявив, що Київ «використовує» Варшаву і розраховує, що вона за будь-яких обставин підтримуватиме Україну.

Глава польської дипломатії зауважив, що «кісткою незгоди» у двосторонніх відносинах є історія, «до певної міри» освіта, а також повернення польській громаді в Україні церковного майна – костелів та парафіяльних будинків.

Ващиковський підкреслив, що після візиту до Львова він хоче зустрітися з президентом РП Анджеєм Дудою, але «не має для президента оптимістичних новин».

Глава польської дипломатії зазначив, що рішення про те, чи їхати в Україну в середині грудня, Дуда має прийняти самостійно, «але ситуація є досить складною».

Люди, які відверто проголошують націоналістичні і антипольські погляди, не повинні займати важливих посад в українській політиці. Про це вчора заявив президент Польщі Анджей Дуда.