Ващиковський пояснив, що не так у відносинах Польщі з Україною

Ващиковський пояснив, що не так у відносинах Польщі з Україною

Ващиковський торкнувся питання складання «чорних списків» cеред українців

Польща тривалий час безумовно підтримувала Україну, що дуже важливо для безпеки Варшави. Однак, останнім часом Польща визнала, що Київ «використовує» Варшаву і розраховує, що вона за будь-яких обставин підтримуватиме Україну.

Про це заявив глава МЗС Польщі Вітольд Ващиковький.

«Донині ми стискали зуби, оскільки з огляду на нашу військово-політичну доктрину і безпеку збереження незалежної України є безцінним. Однак ми визнали, що нас використовують, що Україна досить безтурботно дивиться на цю проблему і виходить з розрахунку, що ми безумовно підтримуватимемо безпеку і незалежність України, стоятимемо на її боці у конфлікті з Росією і не вимагатимемо розв’язання двосторонніх проблем – історичних чи освітніх»,- заявив Ващиковський.

Він додав, що Польща відкрито говорить: «російська агресія не може бути відмовкою, аби не розв’язувати двосторонніх проблем».

Глава польської дипломатії зауважив, що «кісткою незгоди» у двосторонніх відносинах є історія, «до певної міри» освіта, а також повернення польській громаді в Україні церковного майна – костелів та парафіяльних будинків.

Ващиковський підкреслив, що після візиту до Львова він хоче зустрітися з президентом РП Анджеєм Дудою, але «не має для президента оптимістичних новин».

Глава польської дипломатії зазначив, що рішення про те, чи їхати в Україну в середині грудня Дуда має прийняти самостійно, «але ситуація є досить складною».

Він також торкнувся питання складання «чорних списків» cеред українців, які, за словами Ващиковського, перешкоджають на адміністративному рівні проведенню польською стороною ексгумацій в Україні, або «носять мундири СС Галичина».

«Я можу сказати, що у випадку однієї особи цю процедуру вже введено в дію. Якщо її буде завершено, то упродовж кількох наступних днів я повідомлю про кого йдеться», – підкреслив Ващиковський.

Польський міністр також торкнувся питання щодо переговорного процесу навколо врегулювання конфлікту на сході України. Він зауважив, що Польщі немає в жодному форматі переговорів по Донбасу, але якщо Україна намагатиметься вирішити конфлікт у ширшому колі, то Польща є в «розпорядженні» України.

Глава МЗС РП зазначив, що три роки тому Україна у переговорному процесу по Донбасу зробила ставку на Францію та Німеччину, але зараз ці країни зайняті своїми проблемами. Тому, на його переконання, українці повинні думати «як зберегти адвокатів своєї незалежності і цю дилему вони мають розв’язати самостійно».

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: