Представник правлячої грузинської партії пояснив, чому глава уряду цієї країни не їде до Києва

Тедо Джапарідзе

Про візит голови грузинського уряду до України можна буде говорити після парламентських виборів у Грузії

Зниження рівня контактів між українською і грузинською владами пов’язано з небажанням України видати розшукуваних за законами Грузії осіб. Про це в інтерв’ю для «Главкома»сказав голова комітету із зовнішніх зв'язків парламенту Грузії, член правлячої партії «Грузинська мрія», дипломат Тедо Джапарідзе.

Коментуючи відсутність офіційного візиту грузинського прем’єр-міністра до Києва, він зазначив, що про нього можна буде говорити після парламентських виборів у Грузії, які відбудуться 8 жовтня цього року. «Стосовно конкретної поїздки нашого прем'єр-міністра Георгія Квірікашвілі до Києва. Зараз у нас триває кампанія парламентських виборів, які відбудуться 8 жовтня. Вони пройдуть чесно й справедливо. Ми також запрошуємо спостерігачів і з України. А потім можна говорити й про візит на високому рівні», - сказав Джапарідзе.

«З іншого боку, не можу не згадати, що попередник Георгія Квірікашвілі (прем’єра Грузії – Ред.) дійсно збирався відвідати Україну, проте... Можете собі уявити, що прибуває до України офіційна делегація Грузії, а серед зустрічаючих – особи, які розшукуються за законами Грузії. Давайте пригадаємо, що Іраклій Гарібашвілі відверто шкодував про це. Ось його слова: «Велика помилка під час кризи мати поруч такого авантюриста» - мовилось про губернатора Одеської області Міхеїла Саакашвілі. Гарібашвілі прямо казав, що в ешелонах влади України є такі люди з «грузинського десанту», які «довели свою країну до катастрофи», - пояснив Джапарідзе.

При цьому він зазначив, що влада Грузії в будь-який зручний час, із задоволенням прийме українських колег на будь-якому рівні та в любому форматі. «Мабуть, всьому свій час. Чимало міністрів уряду Грузії вже відвідували Україну, надаючи всю можливу допомогу. У Києві була делегація нашого парламенту на чолі з його головою – Давидом Усупашвілі. А от у травні, коли ми урочисто святкували 25-річчя незалежності, спікер Верховної Ради чи його заступники не змогли приїхати до Тбілісі... Окрім того, добре спілкуються керівники Генеральних штабів. А от на рівні МВС це не вдається», – сказав він.

Джапарідзе згадав нещодавню депортацію з Одеси грузинського кримінального авторитета. «Міністр внутрішніх справ Грузії Георгій Мгебрішвілі навіть назвав тодішню ситуацію «одеською провокацією» - «злодій у законі» був відісланий з цього міста на батьківщину. «Українська сторона була зобов'язана офіціально проінформувати нас про цю депортацію чи вислання. Сьогодні всім зрозуміло: це була провокація», - заявив міністр, звернувши увагу на те, що Україна не повідомила про депортацію відповідним службам. Я кажу про це з величезним жалем і надією на те, що все це можна виправити, під корегувати», - вважає він.

Інтерв'ю проведене у рамках проекту Інститута світової політики «Аудит зовнішньої політики». 5 жовтня ІСП презентував дискусійну записку щодо українського-грузинських відносин. Повний текст доступний тут.